La Guàrdia Civil obre una investigació a Ribera d’Urgellet per una extracció d’àrids

El Servei de Protecció de la Natura (Seprona) de la Guàrdia Civil ha obert una investigació a l’alcaldessa, un regidor i dos treballadors de l’ajuntament de Ribera d’Urgellet amb relació a un permís d’obres atorgat el passat mes de març a una propietat del municipi. Segons l’institut armat, s’hauria fet una extracció d’àrids per a la qual s’havia de sol·licitar permís a diverses administracions, i no només al consistori.

Des de l’ajuntament han mostrat la “perplexitat” pel requeriment del Seprona, i especialment per la rapidesa amb què l’han dut a terme, per la qual cosa creuen que darrere el cas hi ha una denúncia anònima “d’algú que estava prou al cas que el constructor necessitava terres”. Alhora, en un comunicat, defensen que per part seva en tot moment han mostrat una voluntat de col·laboració i d’aclarir la situació. Tanmateix, al començament d’aquest mes ja se’ls va citar a declarar. Josefina Lladós hi afegeix que va parlar amb el cap de la investigació “amb l’única intenció de saber què estava passant i per què aquest procés anava tan lluny, quan precisament havíem paralitzat les obres amb l’única voluntat de veure si tot era correcte”.

Segons ha explicat en ple la mateixa alcaldessa, Josefina Lladós, tots quatre han hagut de desplaçar-se a Lleida les darreres dues setmanes a declarar, oficialment, com a investigats. Lladós ha detallat que “el projecte el van redactar dos arquitectes que en cap moment van creure que aquella obra havia de ser considerada una extracció d’àrids, i va ser lliurat a l’ajuntament com un projecte de millora”.

L’arquitecte va signar l’informe i la batllessa va signar el decret concedint el permís d’obra. L’endemà, “amb una immediatesa com a mínim curiosa”, agents del Seprona de Lleida van comparèixer a l’Ajuntament “requerint tota la informació relativa a aquest permís d’obres”, hi ha afegit.

L’alcaldessa, a més a més, ha matisat que el mateix dia que va conèixer la investigació va ordenar la paralització de les obres “per prudència, per prevenció i per valorar si se’ns podia haver passat per alt algun tràmit”. A partir d’allà, l’ajuntament va fer les consultes necessàries per saber si el permís estava ben donat o no. Se’ls va respondre que “per un marge molt petit, aquella obra podia ser considerada una extracció d’àrids”.

En un comunicat, l’equip de govern reconeix que hi pot haver hagut un error, però defensen “la voluntat i la predisposició” que han mostrat des del primer moment a esmenar-lo. Per això, confien que “s’impartirà justícia i que la situació de les darreres setmanes pugui acabar bé”.

Text i foto: Ràdio Seu

TOTES LES NOTÍCIES