La Fundació ONCA dóna continuïtat al programa d’inclusió social a través de la música

El programa ‘Comunitat i impacte social’ de la Fundació ONCA, que va arrencar el 2015, inicia aquest dijous 28 d’abril la segona edició amb ‘Música i creativitat’, amb la voluntat de continuar treballant la inclusió social a través de la música. Es faran deu sessions a l’Institut de Música del Comú d’Andorra la Vella i hi prendran part els usuaris del centre de dia i de l’ocupacional de l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell.

La Fundació ONCA, inicien a partir d’aquest dijous 28 d’abril la 2a edició del programa socioeducatiu ‘Comunitat i impacte social’, creat per Queralt Prats (ARTransforma) i que vol treballar la utilització de la música com una eina d’inclusió social que permeti explorar nous horitzons per a determinats col·lectius.

El 2016 el programa s’inicia amb el nou projecte ‘Música i creativitat’, que vol donar continuïtat al projecte ‘Musica’t’, que va arrencar el 2015 amb els dos grups participants de l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell (centre ocupacional Xeridell i centre de dia). Segons Prats “l’any passat es van començar a crear vincles que van posar de manifest la importància de les arts a les vides de les persones i la necessitat de fomentar la creativitat en el dia a dia, en les activitats artístiques i en les relacions”. Afegeix que es tracta d’un “projecte de més continuïtat i llarg recorregut, en el qual es realitzarà un treball més profund i normalitzat, amb un impacte a més llarg termini en participants i professionals”.

‘Música i creativitat’ es vertebra en deu sessions de treball que es duran a terme a l’Institut de Música del Comú d’Andorra la Vella. S’iniciaran el dijous 28 d’abril i finalitzaran el divendres 1 de juliol. La resta de sessions es faran els dies 5, 12, 19 i 26 de maig; 2, 9, 16, 29 i 30 de juny, en dos torns: de 10 a 11.30 h amb el grup del centre de dia (11 participants), i de 12 a 13.30 h amb el torn de Xeridell (12 participants). Cada setmana, participants i professionals recolliran experiències artístiques a través de l’experimentació i de l’aprenentatge compartit, seguint un procés d’interacció que fomentarà la creativitat per donar forma a un concert final de recorregut que es durà a terme el divendres 1 de juliol (horari i lloc per confirmar).

‘Música i creativitat’ serà liderat per dos professionals formats el 2015: Joan Hernández (músic, actor i professor de teatre) i David Sanz (cap de servei de l’Institut de Música del Comú d’Andorra la Vella), sota la direcció i supervisió de Prats. Els músics de l’ONCA Laia Capdevila, Alexandre Arajol i Josep Martínez Reinoso, participants del ‘Musica’t’, també hi col·laboraran de forma puntual. La Fundació ONCA ha convidat nous professionals a formar-se durant les sessions.

Segons Prats, “el projecte es fonamenta en el treball conjunt que es basa en escoltar música en directe, experimentar, tocar i crear conjuntament”. Es dóna “llibertat creativa, excloent l’error en les aportacions de tothom, i es dilueix el treball estrictament musical amb altres eines artístiques, com el moviment, per fomentar la creativitat i la participació significativa per part de tothom”.
El programa ‘Comunitat i impacte social’ i el seu projecte, ‘Música i creativitat’, compta amb la col·laboració del Comú d’Andorra la Vella per a dur a terme les sessions de treball al conservatori.

Text: ANA

TOTES LES NOTÍCIES