
Un estudi elaborat per la Càtedra de Turisme d’Interior i Muntanya de la Universitat de Lleida (UdL), amb la col·laboració de la Diputació de Lleida, calcula que les 83 fires agroalimentàries celebrades a la demarcació de Lleida l’any 2023 van rebre un total de 697.200 visitants i van generar un impacte econòmic de 67,2 milions d’euros.
Segons assenyala el document, la Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell, amb 70.000 visitants, es troba entre les tres fires més visitades, per darrere de la de Sant Josep a Mollerussa (138.000 visitants) i Sant Miquel a Lleida (130.000).
La despesa mitjana de cada persona se situaria en els 96,4 euros, 44,2 dels quals corresponen als diners invertits en productes i serveis dels certàmens firals i els 52,2 restants en restauració, activitats d’oci o allotjament.
L’autor de l’estudi i professor de la UdL, Jaume Macià, ha remarcat que “això suposa un impacte econòmic bastant important”, i ha afegit que “les fires atreuen persones d’edat, ingressos i nivell educatiu divers, fet que és essencial perquè continuïn tenint èxit”. A més, l’anàlisi apunta al fet que el 94% dels visitants es mostren molt satisfets amb els esdeveniments i gairebé el 50% assisteix anualment a les mateixes cites, dada que “indica una alta fidelitat i un compliment de les expectatives d’aquests esdeveniments”.
La gran majoria dels enquestats (82%) no consideren necessari millorar cap aspecte de les fires, mentre que la resta fan referència a la millora de qüestions relacionades amb l’accessibilitat i la mobilitat, preus més competitius o accessibles, i productes més diversos i originals, entre altres.