“La creativitat d’Alfons Valdés” encara es pot admirar, a la Sala d’exposicions La Cuina

L’exposició  sota el nom de “Creació” i que es va inaugurar el proppassat dimarts dia 1 d’agost, ens permet fer un passeig artístic per l’obra del també arquitecte Alfons Valdés. Emmarcada dins el VI Cicle d’Art  Contemporani “La Cuina 2017”, la mostra presenta les darreres obres de l’artista al “Centre Cultural Les Monges” a la Seu d’Urgell. 

L’autor, un dels promotors de l’antiga Associació “La Xarranca”,  amb una llarga trajectòria  artística, ara ens sorprèn de nou amb els seus colors sempre vitals en un encontre personal entre l’arquitectura i l’art pictòric que domina.

Els seus quadres inclouen materials quotidians que alhora el pintor “recrea” en una simbiosi d’experiència i vitalitat. Des d’aquelles propostes llunyanes de les “Jornades del color” al Pallars Jusà, l’artista ha evolucionat i ha perfeccionat el seu expressionisme fins a assolir el repte de l’abstracció total.  

L’any 2013 i juntament amb l’egipci Ahmed Keshta, Alfons Valdés va participar a la mostra col·lectiva organitzada pel Govern,  oferint-nos els seus “Colors del camí” on a través dels 5 colors taohistes, l’autor ens aportava  la seva manifestació colorista i personal. Les reminiscències del color com a font d’inspiració permeten a Valdés caminar pels horitzons suggerents de l’expressió com a objectiu.

En tant que admirador de Fernando Zobel de Ayala (1924 – 1984) (fundador del Museu d’Art  Abstracte de Cuenca), com també de l’escriptor i pintor Antoni Saura Atarés (1930 – 1998), així com de Gustavo Torner que,  juntament amb Zobel formen l’anomenada “Escuela conquense”, Alfons Valdés rep influències de les diverses corrents artístiques que inclouen l’expressionisme abstracte del pintor i escultor català Antoni Tapies ( 1923 – 2012).

Per altra banda, l’escriptor xinès Lin Yutang (1895 – 1976), influeix en l’obra de Valdés. Lin Yutang es autor, entre altres,  del libre  “La importància de viure” (1940)  i de frases ideològiques com: “La meitat de la bellesa depèn del paisatge i l’altra  meitat depèn de l’home que la mira”. Una altre apunt de l’anomenat “fill de la muntanya” diu el següent:  “Hi ha dues  maneres de difondre la llum, ser la làmpara que l’encén,  o el mirall que la reflecteix” .  

Finalment,  s’ha de constatar que estem davant d’un artista pintor, l’Alfons Valdés, que estima la natura i respira creativitat pels quatre costats. L’autor  inclou en les seves obres materials recuperats com el paper d’antigues llibretes, el ferro, la corda, etc. Fins i tot l’artista empra retalls de postals de Nadal i altres elements que li permeten expresar-se a través dels seus colors preferits. Aquesta tècnica l’autor la va adoptar de l’artista andorrà Sergi Mas,  amb qui va compartir una estada a l’Escola d’Art de Sant Julià de Lòria (1985 – 1988).  

Per l’Alfons Valdés, el seu blau “Montserrat”, els colors terres, i sobretot els seus “ocres” són els seus mitjans de comunicació  artística més recurrents.  L’artista també recull retalls de premsa que inclou en alguns treballs paral·lels dins la seva dilatada carrera artística.

Tanmateix, en la mostra a la Sala d’Exposicions “La Cuina”, l’autor va explicar que la seva creativitat forma part d’una mena de teràpia que ell empra per a cercar l’equilibri emocional entre  el seu treball diari en el seu estudi d’arquitectura, i el seu amor per l’art. L’autor reconeix que rep els reflexes de la boira després de la pluja en les muntanyes andorranes i que l’impressiona les gotes d’aigua del Valira, el riu que uneix els dos paisatges compartits  entre La Seu d’Urgell i el Principat d’Andorra.

 Però s’ha de dir que en la seva obra s’hi traspúa una gran fidelitat artística i professional on es difícil discernir on acaba la vessant artística i on comença la vessant descriptiva de l’autor.   

L’exposició “Creació” d’Alfons Valdés, ès una visita recomanada per a tots els públics  (profans i experts), i que encara es pot admirar  fins el pròxim dimarts dia 29 d’agost del 2017, a la Sala d’exposicions “La Cuina” del Centre Cultural Les Monges de la Seu d’Urgell.  

L’horari de visites, és de dilluns a divendres de les 17 a les 21, excepte els caps de setmana i els dies festius.   

TOTES LES NOTÍCIES