La cosmètica DIY (feta per una mateixa) no sempre és innòcua

D’aquí a uns dies ja estarem en plena setmana santa, temps en el qual disposem d’una mica més de temps. Aquesta data també coincideix amb el canvi d’estació, que altera la nostra pell … Si dediques el teu temps a posar a punt la teva pell amb cosmètics que tu mateixa crees a casa teva, et recomanem que llegeixis les advertències de Pedro Catalá, fundador de Twelve Beauty, farmacèutic i cosmetòleg, ens explica tot el que cal saber sobre els perills de la cosmètica DIY (do it yourself).

Segur que algú t’ha dit que després fer-se un peeling corporal amb un grapat de sucre i mig iogurt la pell li queda increïble, igual que a posar-se una màscara de clara d’ou i mel… Però aquests gestos poden no ser tan inofensius com pot semblar a simple vista…

I és que com diu Pere Catalá: “Natural no és sinònim d’assegurança. Els productes naturals, fins i tot aliments que formen part de la nostra dieta habitual poden provocar al·lèrgies i irritacions aplicats sobre la pell”. Per això et posem sobre avís d’alguns productes habituals en la cosmètica DIY (do it yourself / feta per un mateix)

Alerta amb…
El farmacèutic i cosmetòleg Pere Català enumera alguns dels ingredients més habituals de la cosmètica DIY.

Suc de llimona. S’utilitza com blanquejant habitual, però té un pH tan àcid que pot alterar el film protector de la pell. Si t’exposes al sol amb restes de llimona a la pell podries patir més una reacció al·lèrgica.

Clara d’ou. Coneguda i utilitzada pel seu efecte tensor. Se’ns oblida que en la clara crua es pot trobar el bacteri responsable de la salmonel·la. Si aquesta entra en contacte amb les mucoses o és ingerida accidentalment, les conseqüències podrien ser nefastes.

Canyella en pols. Molta gent la utilitza com a exfoliant natural i és cert que té propietats vasodilatadores, però aplicada a prop dels ulls pot provocar una forta irritació.

Pasta de dents. És un clàssic recórrer-hi per assecar els grans. No obstant això, a més d’assecar la pell del voltant, altera el pH de la pell i provoca sequedat i picor.

Bicarbonat. S’utilitza afegit a mascaretes casolanes o com exfoliant. No és gens inofensiu. El seu pH, extremadament alcalí, fa que proliferin infeccions per un determinat tipus de bacteris. El primer símptoma és una irritació molt molesta.

Sucre. Tota aquella barreja que porti sucre provoca esgarrapades microscòpics sobre la pell i danya la barrera protectora.

Mel. Molt habitual en els receptaris de bellesa, proporciona a la pell l’escenari perfecte perquè els bacteris proliferin ràpidament.

Oli d’oliva. Cal evitar-ho si es té la pell grassa o tendència a l’acne ja que és molt oclusiu.

Lavanda. L’oli essencial de lavanda és un dels més utilitzats per a perfumar les nostres fórmules casolanes, però pot provocar híper pigmentació pel seu elevat contingut en cumarina.

Alcohol. En els últims anys han proliferat les botigues on-line que venen en petites quantitats ingredients cosmètics i destil·lats florals perquè puguem “jugar a ser químics”. Cal tenir especial cura. Per a l’extracció de la majoria de les plantes s’utilitza alcohol, i encara que sigui d’origen natural, sempre resseca la pell.

Aigua. És el mitjà més adequat per al desenvolupament de microbis, i com més aigua porti la nostra recepta, més probabilitats hi haurà que presenti contaminació microbiana.

TOTES LES NOTÍCIES