El cap de Govern, Xavier Espot, ha rebut aquest dijous una delegació encapçalada pel prefecte de la regió d’Occitània, Étienne Guyot, i per Fabrice de Comarmond, conseller regional i representant de la presidenta de la regió d’Occitània / Pirineus-Mediterrània, Carole Delga, amb motiu del 6è Diàleg transfronterer Andorra-Occitània, a Encamp.
Aquesta jornada de treball, que se celebra anualment des del 2017 alternadament, un any a Andorra i un any a França, serveix per a reafirmar les bones relacions entre ambdós territoris i reforçar la cooperació transfronterera en diversos aspectes com la cooperació policial i duanera –el prefecte ha agraït l’increment de les taxes del tabac anunciat aquesta setmana per a lluitar contra el tràfic il·lícit–, la gestió de l’aigua i els acords sobre la viabilitat de les carreteres nacionals franceses 20, 320, 22 i 116.
Així mateix, s’aprofita aquesta trobada anual per a fer el seguiment dels diferents grups de treball que s’han anat constituint en les darreres edicions i que tracten sobre temàtiques com l’agricultura i l’alimentació, l’economia turística i circular, la cooperació sanitària, l’ensenyament superior i l’acció i el patrimoni cultural.
Durant el diàleg s’ha anunciat la posada en marxa l’any 2023 de la licitació per a la construcció de galeries paraallaus. Cal recordar que el Govern d’Andorra i França tenen signats dos acords intergovernamentals per a la millora de les carreteres que donen accés al Principat. Aquests dos acords representen una inversió provisional total de 39 milions d’euros.
Així, el primer, relatiu a les carreteres RN20 i RN22, es va signar l’any 2017, amb un pressupost global de 21 milions d’euros finançats a parts iguals pels dos Estats. El segon, signat enguany, preveu un pressupost total de 18 milions d’euros, dels quals Andorra n’aportarà 6, i que el Consell General, hauria de ratificar en la sessió d’aquest mateix dijous.
El cap de govern del Principat d’Andorra i el prefecte de la regió d’Occitània han recordat que les licitacions seran obertes també a la participació d’empreses andorranes.
Reunions bilaterals de treball sectorials
Aquesta sisena edició del Diàleg ha donat lloc també a diverses reunions bilaterals de treball sobre salut i cultura. En la trobada per a tractar aspectes sanitaris, encapçalada pel ministre de Salut, Albert Font, i el director general de l’Agència Regional de Salut d’Occitània (ARS), Didier Jaffre, s’ha acordat crear grups de treball conjunts en els àmbits de les urgències i transport sanitari, traumatologia i salut mental en els joves.
Ambdós territoris negocien actualment un conveni marc en matèria sanitària que doni seguretat jurídica a la col·laboració ja existent entre Andorra i Occitània que estarà enllestit en els propers mesos. De la mateixa manera, França s’ha compromès a facilitar l’exportació a Andorra dels medicaments malgrat que tinguin problemes de subministrament.
La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, i Michel Roussel, el director general de la Direcció Regional d’Acció Cultural (DRAC), han acordat treballat en l’organització d’una visita tècnica a Andorra durant el primer trimestre de l’any vinent que permetrà establir contactes entre operadors culturals amb la voluntat de potenciar noves col·laboracions artístiques i literàries. Els representants andorrans han estat convidats a una trobada per a promoure les bones pràctiques en matèria de gestió del patrimoni mundial de la UNESCO.
Finalment, el cap de Govern i el prefecte també han acordat crear un nou grup de treball sobre acció econòmica.