La Confraria de Sant Antoni de la Seu repartirà més de 3.000 racions d’escudella

escudella-seuLa Confraria de Sant Antoni Abat de la Seu d’Urgell celebrarà aquest divendres, 17 de gener, la festivitat del seu patró amb el repartiment de més de 3.000 racions de la tradicional escudella d’aquesta diada. En aquesta menja típicament d’hivern es fan servir uns 800 quilos de verdures, llegums, carn de porc i de vedella. Cal recordar que la mateixa confraria posa a disposició de tothom que ho vulgui plats i culleres per a poder degustar l’escudella al mateix passeig Joan Brudieu, espai on s’elabora aquest plat típic de Sant Antoni.

El programa d’actes de la festivitat de Sant Antoni Abat s’iniciarà dijous, 16 de gener, a dos quarts de deu del vespre, amb la presentació a les autoritats de la ciutat per part de la junta de la confraria del nou banderer, que en aquesta edició ha recaigut en Albert Soldevila Travé. Serà, el ‘banderer sortint’, Jordi Vilarrubla Bullich, qui li atorgarà el pendó d’aquesta entitat, i es nomenarà com a banderer proposat per l’any que ve Òscar Canillo Mentruit. Tot seguit, al Cafè Orient de La Seu es repartirà la tradicional coca amb vi.

Festivitat de Sant Antoni

Divendres, 17 de gener, festivitat de Sant Antoni Abat, se celebrarà a les 12 del migdia, la Missa solemne a la catedral de Santa Maria d’Urgell, on s’oficiarà la tradicional benedicció i repartiment del ‘Panet de Sant Antoni’. A l’una del migdia, es beneiran els animals davant la Catedral i seguidament es realitzarà la passejada pels carrers del centre històric de La Seu fins arribar al passeig Joan Brudieu. Allà es faran els tradicionals ‘Tres Tombs’, així com la popular ‘Pujada al Pal’ que consisteix en que els participants arribin fins a dalt de tot del pal on hi ha sis galls, cadascun dins d’una gàbia, i qui aconsegueix arribar fins al cap de munt obté com a premi el gall en qüestió.

Finalment, es portarà a terme la benedicció de la calderada de Sant Antoni que s’elabora al bell mig del passeig Joan Brudieu i on els mateixos confrares de Sant Antoni reparteixen a tots els urgellencs i urgellenques congregats en aquest dia per a poder provar aquest plat típic d’hivern.

2a Trobada de Ranxos de Catalunya a la Seu d’Urgell

Coincidint amb aquesta festivitat tan entranyable, l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, ha anunciat que enguany la ciutat celebrarà una segona calderada amb l’organització de la segona Trobada de Ranxos de Catalunya, prenent així el relleu de la població de Vidreres, on la Confraria de Sant Antoni hi va ser present el passat mes de novembre per elaborar la deliciosa recepta de l’escudella urgellenca. “Tan bon regust va quedar-nos que, conjuntament amb la gent de Sant Antoni, vam decidir oferir la ciutat com a seu de la trobada 2014”.

Albert Batalla ha afegit que “aquest 2014 serà també un any important perquè la Seu d’Urgell viurà dues calderades: l’habitual del 17 de gener i una altra a la tardor on s’hi afegiran la resta de municipis amb manifestacions culinàries similars”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *