La Comissió nacional del paisatge fa balanç de les accions realitzades durant el 2013

molleresLa Comissió nacional del paisatge formada per representants dels 7 comuns i de diferents Departaments de Govern es va reunir a principis de febrer per fer balanç de les accions realitzades durant el 2013 i programar les accions del 2014.

Així doncs, durant el 2013, en el marc de l’Estratègia Nacional del Paisatge s’han realitzat accions dirigides a la millora dels punts negres que s’inventarien des del 2012 i a les fotodenuncies rebudes per mitjà del web.

D’aquesta manera actualment s’han resolt 26 de les 51 fotodenuncies rebudes. Pel que fa als punts negres, se n’han resolt 69 dels 151 inventariats per l’Administració durant el 2012 i se n’han registrat 110 de més que es resoldran durant el 2014. En aquest marc cal ressaltar la importància de l’acció de l’associació Fem Net que cada any realitza una jornada de neteja.

Pel que fa a la gestió de les molleres que es consideren com un actiu important del paisatge d’Andorra, es preveu que el Pla de gestió s’acabi de redactar al primer semestre 2014 i cal recordar que s’han inscrit les molleres del Madriu a la llista de molleres d’importància internacional de RAMSAR.

A nivell del sector agrícola, cal recordar la participació amb èxit de pagesos andorrans al concurs de prats florits realitzat amb el Parc natural regional de l’Ariège.

A nivell internacional, el Ministre de Turisme i Medi Ambient en el marc de la 7ena conferència relativa al Conveni europeu del paisatge va presentar l’Estratègia Nacional del Paisatge d’Andorra al Consell Europa a Estrasburg al mes de març.

Actualment s’està treballat amb l’Observatori del paisatge de Catalunya per la realització d’un projecte de recerca sobre paisatge i ordenament territorial en l’àmbit local: “La planificació del paisatge en l’àmbit local a Europa”.

Aquest document es va presentar en el seminari internacional “Redescobrir el Paisatge des del món local” fet a Olot, els 26 i 27 de setembre.

Pel que fa a l’aprofitament del paisatge com a actiu turístic, s’ha aprovat el Reglament de l’allotjament rural que fomentarà l’allotjament en bordes integrades en el paisatge. S’ha aprovat el pictograma de senderisme que potenciarà la utilització de la xarxa de refugis d’Andorra i al mes de desembre es va inaugurar el refugi guardat de Sorteny. Actualment s’està treballant en el projecte del refugi guardat de l’Illa.

Finalment, pel que fa a la sensibilització de la població cal remarcar que 32 persones dels casals de la gent gran de Canillo, Andorra la Vella i Escaldes- Engordany han participat als tallers col·lectius i entrevistes de “Memòria del paisatge” per parlar sobre l’evolució del paisatge i els modes de vida tradicionals a partir d’un debat participatiu i de la presentació de sèries de 2 fotografies del mateix emplaçament amb un període de 70 anys (1940-2010) de diferència. 323 nens han fet el taller “Som paisatge” del Centre Andorra Sostenible. I al 2on concurs de fotografia digital van participar 76 persones amb més de 600 fotos.

TOTES LES NOTÍCIES