La classificació del tabac constata una collita millor que la de l’any passat

La classificació del tabac, que ha començat aquest dimarts 10 d’abril, ha constatat una millora de la collita respecte a la de l’any passat. Des de primera hora del matí i durant tot el dia, prop d’una vintena de persones treballen a la Borda Mateu per classificar uns 25.000 quilograms de tabac al dia, i així durant deu dies. El classificador de tabac, Toni Servat, ha explicat que dels farcells que s’han avaluat de moment, les categories més freqüents són la primera i la segona, ja que es comença la classificació per les parròquies baixes, que són les que tenen una millor qualitat.

El classificador de tabac, Toni Servat, ha indicat que aquest any la climatologia ha afavorit la qualitat del tabac ja que no hi ha hagut pedregades, i per això, sobretot a les parròquies baixes s’ha aconseguit un tabac molt millor que el de l’any passat.

Des d’aquest dimarts al matí es treballa per avaluar fins a 250.000 quilograms en deu dies. Uns descarreguen els farcells de tabac i els van passant a la sala de classificació on uns altres n’extreuen fulles del mig, en Toni Servat les classifica, un altre treballador diu el pes i la puntuació del farcell i els secretaris recullen les dades per controlar les quantitats i avaluacions que s’han fet.

Hi ha vuit nivells de classificació, la primera, segona i tercera, que són les millors. Després dins del tabac pedregat es classifica segons si ho està del 10 al 30%, del 40 al 60% o del 60 al 90%, i també existeixen les categories de tabac gelat o groc, tot i que Servat indica que d’aquestes no se’n trobarà aquest any.

Pel moment, els farcells que s’han analitzat són de la parròquia de Sant Julià, i per això les categories que s’estan adjudicant són sobretot primera i segona. La manera de diferenciar una de l’altra és, segons explica Servat, que la primera categoria és de fulles senceres, de color homogeni i més llargues, mentre que la segona són fulles una mica més curtes i la tercera té variacions de color.

Durant els propers deu dies els treballadors a la Borda Mateu classificaran uns 25.000 quilograms diaris, una feina que segons Servat es fa de manera molt més ràpida que anys enrere, quan el procediment era anar casa per casa a avaluar els farcells, i aleshores trigaven prop de dos mesos per poder-ho fer.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *