La Casa de la Muntanya convertirà Andorra en un referent internacional del sector

Andorra comptarà amb una Casa de la Muntanya on s’estudiarà tot el relacionat amb aquest àmbit, gràcies al suport d’Actua, el comú d’Ordino,  l’Observatori de la Sostenibilitat d’Andorra (OBSA) i el Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya d’Andorra (CENMA). El projecte s’ha fet públic aquest dilluns i  aquesta tardor ja s’estan creant els grups de treball que s’encarregaran de dinamitzar l’espai. L’equip estarà format per més d’una dotzena de persones d’àmbits tant diversos com l’Escola de Formació de Professions Esportives i de Muntanya d’Andorra (EFPEM), el CENMA, l’OBSA, l’Associació de Guies de Muntanya, el clúster d’Esports d’Actua, el ministeri de Medi Ambient, Andorra Turisme, les estacions d’esquí del país, i representants de diverses empreses d’esdeveniments esportius, entre d’altres.

La Casa de la Muntanya s’ubicarà a Casa Ferino d’Ordino, però fins a principis del 2019 que és quan estarà enllestit l’adaptació de l’espai que actualment acull l’agroescola, l’equip estarà treballant el desenvolupament dels projectes a la Casa de la Natura de la Cortinada. Precisament, en aquest indret s’ha fet aquest dilluns la presentació que ha anat a càrrec de la cònsol menor d’Ordino, Gemma Riba, qui ha assenyalat que “el projecte dinamitzarà la parròquia i ens posicionarà entorn al turisme d’activitats de natura i de muntanya, i com un referent de muntanya a nivell de país”. Riba ha destacat “la implicació d’Actua i del seu clúster d’Esports” perquè el projecte sigui una realitat.

Per la seva banda, la directora d’Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI-Actua), Judit Hidalgo, ha destacat que “la Casa de la Muntanya és un gran exemple del que volem potenciar des d’Actua. Per una banda, és una manera de treballar un sector estratègic per Andorra amb un gran potencial de creixement on existeixen tots els diferents actors i ingredients per fer-lo créixer i posicionar Andorra, encara més, com un referent en el sector de l’esport i la muntanya. I també volem posar eines a l’abast de les empreses que estan vinculades en aquest sector perquè puguin desenvolupar amb més força els seus projectes i trobin aquest espai per poder sumar sinèrgies”. Hidalgo ha afegit que aquest projecte també pretén “retenir i lligar el talent que hi ha a Andorra, tant l’existent, com poder portar i treballar-ne d’altres per poder enriquir molt més aquest sector”.

Marc Pons, en qualitat de director de l’OBSA i Cap d’Àrea de Medi Físic del CENMA, ha explicat que el projecte es base en tres eixos: “la promoció i difusió de les activitats d’esport i turisme de muntanya creant conjuntament noves activitats que potenciïn aquest sector; La interacció i generació de sinèrgies i projectes entre les empreses que treballen en l’àmbit de la muntanya, l’administració pública i entitats de recerca i innovació; i per últim una vessant de recerca i desenvolupament de nous sistemes de mesura i seguiment de la gestió de la neu”.

A tall d’exemple, ha explicat que els estudis permetran optimitzar l’eficiència dels canons de neu artificial, el trepitjat de màquines en estacions d’esquí, la gestió del risc d’allaus i, fins i tot, calcular en temps real les condicions de la ruta d’esquí de muntanya que es vulgui efectuar a Andorra.

La roda de premsa ha finalitzat amb una demostració de la maqueta on s’estan treballant diverses projeccions, com l’estudi de les nevades del darrer mes de febrer al país.

(Text i foto: Actua)

TOTES LES NOTÍCIES