José Todaro comparteix escenari amb el Cor de Cambra dirigit per C. Metayer

El passat cap de setmana vam poder gaudir d’una Gala d’opereta en homenatge a Luis Mariano i protagonitzada pel tenor José Todaro acompanyat de la Mezzosoprano Maria-Helena de Oliveira. Van compartir escenari amb el Cor de Cambra de les Valls d’Andorra dirigit per Catherine Metayer. El pianista va ser Charly Oleg, també director musical de l’espectacle.

El director artístic de la Temporada Sr. Josep Maria Escribano va fer la introducció prèvia al concert, on ens va parlar del compositor d’operetes Francis López (1916-1995), contemporani del tenor Luis Mariano (1914-1970). El tenor José Todaro que havia cantat conjuntament amb el cantant que va morir l’any 1970, va voler retre-li homenatge en aquesta vetllada festiva i plena del color de les veus i les danses dels Ballets Dorlan-Show.

Escribano també va fer referència a l’estada al Principat d’Andorra de Luis Mariano, que per cert va compartir cartell amb el “rejoneador” Pepe Anastasio, fa més de 50 anys coincidint amb la inauguració de l’antiga “plaça de toros” d’Escaldes-Engordany. La plaça de braus que s’estrenava, portava el nom de: “La Monumental”. La crònica d’aquesta celebració va ser publicada al Diari francès “L’Indépendant”, el qual va remarcar el gran èxit i la importància com a esdeveniment sociocultural de l’època, un cartell, per altra banda, impensable avui en dia.

De l’opereta “Le Chanteur de México” vam escoltar algunes àries com: “Rossignol de mes amours” i “México”. S’ha de constatar que l’any 2006, cinquanta anys després de la seva composició per Francis Lopez, Le Châtelet va decidir reposar-la . El llibreto era de Raymond Vincy.

El compositor, també es autor de cançons com “Robin dels boscos” i d’altres obres com “El secret de Marco Polo” (1959) aquesta última amb Luis Mariano. Es va estrenar al mateix theatre Le Châtelet de París. Una de les seves últimes operetes va ser “Volga” estrenada el 1976 pel prestigiós tenor José Todaro, que avui ens acompanya.

Escribano va explicar que el tenor era cantant de l’Òpera de París, quan el compositor francès li va proposar el paper principal d’una opereta anomenada “Gipsy” ( 1971).

L’èxit de la peça va permetre a Todaro cantar durant tres temporades succesives al Theatre Le Châtelet de París, on es va presentar l’esmentada obra.

El tenor José Todaro, per la seva part, va explicar que l’opereta no es pas un gènere menor, sinó que té una connotació d’alegria i festa. D’aquí la importància de l’opereta, que va aparèixer després de la segona guerra, quan el panorama cultural estava desolat i evidentment desorganitzat.

Per contra, l’òpera és una disciplina que té el seu origen a principis del segle XVII, amb “L’Orfeo, favole in musica” obra datada al 1607 i composta per l’autor italià Claudio Monteverdi ( 1567 – 1643). L’òpera es una manifestació majoritàriament dramàtica, alhora que té unes altres exigèncias en les diferents veus dels seus cantants i les orquestracions pertinents. A part del nivell d’exigència en els continguts dels seus llibretos.

Tornant a la vetllada musical, s’ha de constatar que la versalitat de les diferents intervencions va permetre escoltar des d’una ària de l’òpera “Lucrecia Borgia”de Donizetti que va interpretar amb la Mezzo, Maria-Helena de Oliveira, fins diversos fragments de l’opereta “La Belle de Cádix” (estrenada l’any 1945 a Le Châtelet de París per Luis Mariano i també composta per Francis Lopez).

 A més a més Todaro va cantar altres peces popularitzades pel tenor Luis Mariano com: Granada (A.Lara), La Paloma (S.Iradier), Besame mucho (C.Velazquez), México (Francis Lopez), etc. El cantant va oferir després, algunes cançons napolitanas.

Finalment s’ha de dir que el tenor, va compenetrar-se molt bé amb el Cor de Cambra format per més de 40 veus sota la direcció de Catherine Metayer, destacant l’acompanyament de l’habanera de l’òpera Carmen composta per Georges Bizet: “L’amour c’est un oiseau rebelle…” interpretació que va tenir una gran aclamació del públic, que en va gaudir plenament.

S’hi va afegir la proposta de Todaro d’acompanyar algunes cançons per part del públic amb un repetitiu “lara,larala” que va fer més popular i “diferent” aquest espectacle , el segon de la 18ena.Temporada de Música i Dansa, patrocinada pel Comú d’Andorra la Vella. La propera cita de la Temporada, serà el dissabte 18 de febrer amb “Estrelles del Ballet de l’Òpera de París”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *