“John Carter”: Innocència de la fantasia

John Carter. Andrew Stanton. EUA. 2012.

 

L’argument:

John Carter és un veterà de la Guerra Civil nord-americana que un bon dia es desperta al planeta Mart.

 LaDada:

Abans de l’estrena, els seus guionistes ja estaven preparant el guió que adaptava la segona novel·la de la saga escrita per Edgar Rice Burroughs. Les xifres inicials de taquilla no donen gaire esperances a la seva realització.

 Diagnòstic:

Definitivament, en època de crisi és moment de mirar enrere. I en aquesta ocasió toca fer-ho cap a les cintes de fantasia que van omplir els cinemes dels anys 80, fascinant tota una generació. Aquest és l’esperit que vol recuperar Disney amb John Carter, adaptació milionària de la saga de novel·les escrites fa més de 100 anys per l’autor de Tarzán. Amb la complicitat d’un correcte Andrew Stanton, en la seva primera incursió en la imatge real després d’anys a Pixar, la companyia proposa meravellar una nova generació d’infants amb mons llunyans i animals fantàstics, de la mateixa manera que ho van fer en el seu moment les guerres de les galàxies de George Lucas o productes més ‘camp’ com Flash Gordon. L’objectiu està aconseguit al 50%. John Carter, els seus alienígenes digitals perfectament realitzats i la seva forma de narrar i guió senzills ens transporten a aquella experiència cinematogràfica innocent, quan els efectes especials eren una novetat.

És una cinta retro, sí, i precisament aquí radica el que es podria considerar el seu costat negatiu. No aporta cap innovació. El valor afegit que tenia la novel·la en el seu moment, avançar-se a tota la ciència ficció posterior, juga aquí en contra ja que les lluites a l’arena, les persecucions o els poders extraordinaris s’han vist a

Per Albert R. Dot / El Tot Mataró i Maresme · Cugat Comas

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *