Joaquim Gay de Montellà cedeix un llibre de l’any 1600 a l’Arxiu Comarcal de Cerdanya

El Consell Comarcal de la Cerdanya ha signat un contracte de cessió pel qual el president de la patronal Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, cedeix a l’Arxiu Històric Comarcal, a títol personal, un llibre datat de l’any 1600.

L’obra es titula Centuria o historia de los famosos hechos del Gran Conde de Barcelona. L’autor del llibre, un frare franciscà Estevan Barellas, hi explica la història dels primers comtes catalans, entre ells el de Cerdanya, durant la conquesta musulmana de la Península. En aquell moment, als segles VII i IX, Catalunya era encara una marca –terra de frontera- del regne dels francs.

Segons hi relatava l’autor, els nobles del territori, comandats pel noble Bernardo Barcino, es van replegar als Pirineus i des de Llívia, amb el suport dels que anomenà “pobles Líbics i Ceritanis”, s’organitzaren i iniciaren la reconquesta cristiana.

Es tracta doncs d’una obra pretesament historiogràfica que és en realitat un compendi de fets mitològics. La seva importància no rau en la veracitat dels fets que descriu sinó en com, en època moderna, es crea un passat remot i gloriós per a Catalunya.

El volum, que es troba en un perfecte estat de conservació, és una peça de bibliòfil, d’unes 400 pàgines, enquadernat en pergamí, que va ser imprès al taller del barceloní Sebastián Cormellas l’any 1600.

Aquest ingrés passa a formar part de la biblioteca antiquària de l’Arxiu Comarcal de Cerdanya, que té llibres entre els segles XV i XIX.

TOTES LES NOTÍCIES