Joan Pau Miquel no va informar de les possibles vinculacions de gestors de BPA amb el cas Emperador

El judici del cas BPA a la Sala Magna de la Seu de la Justícia
El judici del cas BPA a la Sala Magna de la Seu de la Justícia. Foto: ATV/Arxiu

Nova sessió del judici de la causa primera de BPA que s’ha centrat en les relacions del banc intervingut amb el grup criminal de Gao Ping. Joan Pau Miquel ha explicat que el 2012 no van informar els reguladors bancaris, l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) i la Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra (UIFAND), de les vinculacions d’una vintena de gestors amb el cas Emperador.

Aquest afer va esclatar aquell any a Espanya i els acusava de blanqueig de capitals d’alguns delictes. A Andorra es va detenir un gestor bancari i es van fer escorcolls a l’entitat financera. També es van realitzar gravacions telefòniques al mateix Joan Pau Miquel.

L’exconseller delegat ha afirmat que l’origen dels diners dipositats pel grup xinès a BPA era totalment lícit i que mai s’hauria imaginat que “les autoritats del Principat haurien actuat de la manera en què ho van fer”. Una actuació que va desembocar, temps després, en la intervenció del banc. També ha dit que, posteriorment, hi va haver una voluntat d’extorsió per part de persones relacionades amb aquest grup criminal al banc.

Per altra banda, les defenses de la vintena d’acusats de blanqueig de capitals de la màfia xinesa han denunciat que els reguladors bancaris hagin ocultat documentació sobre l’afer.

[do_widget id=category-posts-pro-64]