L’Agència de Protecció de Dades torna a alertar que hi ha immobiliàries que demanen excessiva informació als llogaters d’un pis, fins i tot en el moment d’ensenyar-lo. Per exemple, sol·liciten els punts de la CASS on hi ha moltes dades confidencials que no cal mostrar, com ara el número personal i les baixes laborals. Un fet encara més greu en funció del canal per on se sol·licita.
La cap de l’agència, Reshma Harish Punjabi, ha destacat que “jo he vist pràctiques en les quals es demanen els punts de la CASS via whatsapp i, aquí, hi ha certs perills. A més, aquí hi ha una transferència de dades internacionals que potser no estan complint la norma. Per tant, hi ha certes pràctiques que són totalment irregulars“. I que, per contra, estan molt esteses.
En veure que hi ha molt desconeixement, des de l’agència fan una crida que aquests abusos es denunciïn. Per a fer-ho, l’agència necessita “una prova documental que demostri que s’ha fet d’aquesta manera perquè, així, nosaltres podrem demanar explicacions a la immobiliària i que ens expliqui per quin motiu i amb quina base legal està demanant tota aquesta informació”.
Si es detecten irregularitats, que en aquest cas seria anar en contra del principi de minimització, suposaria “una infracció” que pot arribar a sancions entre 500 i 100.000 euros, segons informa AndorraDifusió.
Punjabi ha subratllat que hi ha moltes maneres de comprovar la solvència del futur llogater, com ara demanant el contracte de treball o les darreres nòmines. Si es vol fer ús dels punts de la CASS, ha reiterat que cal que algunes dades s’ocultin.
A més s’ha detectat un tracte de discriminació perquè no a tothom se li demanen tants requisits, un fet que també és denunciable.