Hèlsinki

Superfície
686 km2

Ubicació
Hèlsinki, la capital de Finlàndia està situada al sud del país. La separen 400 quilòmetres d’Estocolm (Suècia), 300 quilòmetres de Sant Petersburg (Rússia) i 80 quilòmetre de Tallinn (Estònia).

Població
Més de mig milió d’habitants.

Clima
Hèlsinki es caracteritza per tenir uns hiverns freds, amb temperatures que poden arribar als 20 graus negatius, tot i que les mitjanes de gener i de febrer ser solen situar en els -5 graus. Això és típic del clima continental humit. Les mitjanes del mes de juny a l’agost són al voltant dels 20 graus. A causa del solstici d’estiu, els dies duren al voltant de les 19 hores. Al contrari, a l’hivern, les hores de dia són escasses.

Economia
L’economia finesa es basa, fonamentalment, en el sector de serveis.

Curiositats
Hèlsinki va ser escollida com a seu dels Jocs Olímpics de 1940, però van haver de ser cancel·lats a causa de la Segona Guerra Mundial. Finalment, els Jocs Olímpics es van poder celebrar a la capital finesa el 1952.

Comunicacions
Diverses companyies, d’entre les quals Finnair i Vueling tenen vols directes a Hèlsinki des de Barcelona.

Ubicada en la costa sud-est del país, Hèlsinki és actualment una ciutat moderna envoltada d’aigua i amb accés directe a les illes de l’arxipèlag finès. Aquesta és, sense dubte, una ruta destacada de fer per la seva bellesa i encant. Un dels atractius de la ciutat és la fortalesa de Soumenlinna que, començada el 1748, és una de les estructures més antigues de la ciutat i és destacada per la Unesco com a Patrimoni de la Humanitat. De fet, la construcció està assentada sobre sis illes, d’aquí la seva peculiaritat.

El punt neuràlgic de la ciutat és la plaça del Senat, que està envoltada pel Palau del Govern, a l’est; l’edifici principal de la Universitat, a l’oest, i al nord per la imponent Catedral. Crida l’atenció en una visita a Hèlsinki el gran nombre d’edificis Art Nouveau, construïts a començaments del 1900, que els podem trobar de manera àmplia en àrees residencials com Katajanokka i Ullanlinna.

Un dels edificis més destacats d’aquest corrent artístic és l’estació central, obra d’Eliel Saarinen. Un dels carrers més concorreguts és l’Aleksanterinkatu, conegut popular ment per Aleksi. El vial comença a partir del Palau Presidencial fins a una cantonada de la plaça del Senat. En recórrer aquesta avinguda passem per alguns dels edificis més emblemàtics de la ciutat, com és el Ritarihuone, assentament de la noblesa finesa; la Catedral d’Hèlsinki, la principal oficina del banc Nordea, l’edifici principal de la Universitat, o l’Stockman, un dels centres comercials més populars, entre d’altres. La catedral ortodoxa d’Uspensiki també és de recomanable visita.

Per El Tot Granollers / AMIC

TOTES LES NOTÍCIES