Gelabert exposa l’aposta de conservació del patrimoni històric i natural davant la UNESCO

La  ministra Olga Gelabert ha afirmat que l’enfocament de la gestió cultural està notablement influenciada per l’adopció de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides per al Desenvolupament Sostenible i l’Acord de París sobre el Canvi Climàtic. La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, ha intervingut aquest dijous al debat de política general de la 39a Conferència general de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO), que té lloc a París. Gelabert ha exposat davant els representants dels 195 estats membres, les actuacions i prioritats d’Andorra en l’àmbit de l’Educació i la Cultura. També ha manifestat el compromís d’Andorra amb les institucions internacionals de cooperació multilateral, garants de la comprensió mútua i la coexistència pacífica.

La ministra, ha assistit al debat acompanyada de l’ambaixadora d’Andorra a França, delegada permanent a la UNESCO, Cristina Rodríguez i el secretari general de la Comissió nacional d’Andorra per la UNESCO, Jean-Michel Armengol. En la seva intervenció, Gelabert ha exposat que Andorra aposta decididament la transformació de la seva economia cap a una economia verda, que conserva el seu patrimoni històric i natural i valora els seus recursos naturals essencials. Un model, que en paraules de la ministra, emprèn esforços en l’educació cívica de tots els actors i, en particular, dels joves.

Olga Gelabert ha explicat que la gestió de la Cultura exigeix fer valdre la diversitat, i el patrimoni i també la innovació, que millora els procediments de gestió de béns i serveis. La ministra ha relacionat aquestes mesures amb els canvis realitzats per actualitzar l’atractiu econòmic i social del país a través de l’aplicació de polítiques integrals com ara l’Estratègia Nacional del Paisatge, l’impuls de la transició ecològica i la millora del patrimoni natural i cultural. La ministra de Cultura també ha exposat que el Pla de Museus, presentat fa uns dies, consolida i garanteix la protecció i difusió de la història i el patrimoni cultural.

La titular de Cultura ha posat en relleu accions concretes que la UNESCO du a terme per afavorir iniciatives locals que incideixen directament en la prevenció i la cultura de la pau. En aquest sentit, ha exposat la incidència de la UNESCO en les polítiques de protecció del patrimoni d’Andorra, en aspectes com la gestió dels llocs-patrimoni del Principat, la Vall del Madriu Perafita Claror, paisatge cultural inscrit a la Llista del Patrimoni Mundial, que ocupa el 10% del territori del Principat, al qual la ministra s’ha referit com un factor clau per mostrar la coherència entre la força de la història i de la natura, amb accions de dinamisme social i oci.

La ministra titular de la Cultura, Joventut i Esports, també ha volgut valorar els dispositius convencionals que permeten promocionar tradicions populars, com la inscripció del 2015 de les Fires del solstici d’estiu dels Pirineus, a la llista representativa del patrimoni immaterial de la UNESCO. Una inscripció que reforça els vincles transfronterers i la cohesió social amb les comunitats veïnes de França i Espanya.

Olga Gelabert ha agraït al Fons de la UNESCO, un mecanisme que impulsa la lluita contra el dopatge en l’esport, l’ajuda en el desenvolupament d’una política preventiva contra aquesta pràctica injusta, que posa en perill la integritat i els valors de l’esport.

La ministra també ha volgut recordar el projecte reconegut com ART CAMP ANDORRA, sota el patrocini de la UNESCO, on cada dos anys es troben pintors d’artistes de tot el món en residència artística al Principat, per compartir les seves experiències i expressar la seva vinculació als valors de la pau i el diàleg intercultural. En aquest sentit ha agraït especialment Hedva Ser, artista de la pau i ambaixadora de bona voluntat, el seu suport i la visibilitat internacional que projecta a Art Camp Andorra.

Gelabert ha conclòs exposant el paper fonamental de l’educació en els valors de la diversitat i de la cultura de la pau i com el Govern d’Andorra aposta fermament en la divulgació d’aquests valors entre els estudiants, prioritzant la inclusió de l’educació per a la ciutadania democràtica i els drets humans.

(Foto: SFGA)

TOTES LES NOTÍCIES