Gastronomia: Els hidrats de carboni, els principals components de la pasta

La pasta és un dels menjars més populars, l’origen del qual molts científics el situen a la Xina, tot i que els italians tenen el mèrit de ser els primers que es van especialitzar en l’elaboració i van donar a conèixer aquest àpat arreu del món.

Els ingredients principals de la pasta són la farina, l’aigua i la sal i, opcional¬ment, també s’hi pot afegir ou o d’altres ingredients, com verdures i hortalisses.

El principal component nutritiu de la pasta són els hidrats de carboni, que es troben en una proporció d ’entre el 60 i el 70%. La pasta, per tant, és una bona font energètica i, en calories, l’aportació se situa al voltant de les 350 per cada 100 grams consumits. Tenint en compte que una ració equivaldria a uns 100 grams, la pasta, per ella mateixa, no seria un aliment especialment calòric.

Els hidrats de carboni són necessaris per al bon estat del múscul i aporten menys calories que els greixos. Al contrari del que passa amb els greixos, els hidrats de carboni, amb exercici, es poden cre¬mar i no s’acumulen en forma de greix corporal.

Altres nutrients de la pasta són les proteïnes, en forma de gluten, d’ entre el 12 i el 13%. Contràriament al que se sol pensar, l’aportació de greixos és pràcticament imperceptible. Si la pasta és d’ou, aquest ingredient aporta més consistència i el fa més nutritiu.

Si la pasta inclou hortalisses, aleshores l’aportació extra serà de vitamines i de minerals, uns nutrients que la pasta, per ella mateixa, no té. Pel que fa a la fibra vegetal, aquesta està més clarament present en el cas de la pasta integral. La fibra vegetal contribueix a la sensació de sacietat.

Per Redacció Tot Granollers / ACPG – Redacció

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *