França reclama més col·laboració per combatre el contraban i retreu actuacions unilaterals


Toc d´atenció de l’Assemblea Nacional francesa pel contraban de tabac al Pas de la Casa. Avisa que existeixen estructures molt organitzades dedicades a aquesta activitat. Per això demana el vot favorable a la llei de cooperació transfronterera entre Andorra i França. Els parlamentaris francesos també lamenten que la justícia andorrana i certes actuacions unilaterals de la policia han perjudicat operacions conjuntes.

La lluita contra la criminalitat financera, contra l’evasió fiscal i sobretot contra el contraban de tabac fan necessari un acord de cooperació transfronterera entre Andorra i França. Així ho afirma un informe de la comissió d’Exteriors de l’Assemblea Nacional francesa, que autoritza el vot favorable a l’acord.

El document afirma que existeix un sistema de contraban molt organitzat a la frontera franco-andorrana. I que els diners d´aquesta activitat podrien ajudar a finançar grups islamistes radicals. Per aquest motiu, l’Assemblea demana ampliar la cooperació transfronterera, donar cobertura jurídica a les operacions conjuntes i permetre que policies francesos puguin actuar a Andorra i viceversa.

Precisament, la comissió d’Exteriors lamenta que tres operacions conjuntes anticontraban van tenir un resultat que no estava a l’alçada de la inversió feta per França. Ho atribueix a interferències judicials i a actuacions unilaterals de la policia sense una coordinació prèvia amb les autoritats franceses.

L’informe reconeix avenços legislatius per lluitar contra el contraban i més dinamisme en la cooperació bilateral. Però avisa que el diferencial de preu amb el tabac francès augmentarà i que la feblesa de la resposta penal alimenta l’activitat.

D’altra banda, constata canvis en el marc fiscal i la transparència bancària. Precisament adverteix d’un tràfic de divises no declarades a la hisenda francesa per la fi del secret bancari. Un fet que justifica una vigilància particular i demana una estreta cooperació amb Andorra.

Nicolas Cante, Jose Luis Conde, Manel Ugart, Angel Fernandez Ruiz, Santi G Campos han dit a FaceBook que els agrada aquest article

1 comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*