“Facendera Cosas y Quesos”, la formatgeria convidada a la Seu

Formatges de Facendera Cosas y Quesos (Aj. la Seu)
Formatges de Facendera Cosas y Quesos (Aj. la Seu)

Enguany, el formatge convidat a la 29a Fira de Formatges Artesans del Pirineu és la formatgeria Facendera Cosas y Quesos, procedent de Lleó, famosa pels seus formatges de cabra confitats i afinats. La formatgeria es troba situada a la muntanya de Lleó envoltada de prats de pastura de primera qualitat per a les seves cabres i ovelles, situada a la població de Robles de la Valcueva.

Els seus valors principals són la qualitat i la tradició. Durant tot el procés, tracten la matèria prima de manera que totes les seves propietats arribin intactes al final de l’elaboració. D’aquesta manera, aconsegueixen formatges amb una forta personalitat i sabors autèntics de forma tradicional.

L’origen del nom ve de les facenderas, treballs de diferents tipus en els que participaven tots els habitants del poble. Aquest exercici de solidaritat i suport és un exemple que pretenen seguir amb el seu projecte.

Des de la mateixa formatgeria també tenen diferents tallers i activitats didàctiques que busquen aquest sentiment de cooperació entre client i formatger.



Els seus formatges

Els seus formatges més reconeguts són els confitats amb llet de cabra i fruites confitades, com el formatge de cabra amb castanya o el formatge de cabra amb poma. Són formatges que juguen amb el sabor que la fruita confitada li dona a la llet de cabra.

També són famosos els seus formatges afinats i madurats amb llet de cabra. Aquests formatges són suaus i cremosos com el formatge de cabra de pasta tova o el formatge de cabra afinat amb pebre vermell picant.

Per a la gent a la que els agraden els formatges més forts tenen també una selecció de formatges semicurats i curats, amb una gran personalitat i un sabor intens, com el formatge de cabra amb romaní i oli o el formatge de cabra llet crua Rueda Facendera.

Recordar que la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, emmarcada dins la Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell, és un espai on participen formatgers artesans pirinencs, aragonesos, bascos, navarresos, francesos i que compta amb un formatge convidat que canvia cada any.

[do_widget id=category-posts-pro-64]