Exposició a la Seu sobre Puig i Cadafalch i les restauracions de la Catedral d’Urgell al segle XX

La  sala ‘la Cuina’ del centre cultural Les Monges de la Seu d’Urgell inaugurarà aquest pròxim divendres 10 de novembre, a les vuit del vespre, l’exposició ‘Una nova Catedral? Puig i Cadafalch i les restauracions de la Catedral d’Urgell al segle XX’. La mostra s’ha organitzat amb motiu de l’Any Josep Puig i Cadafalch, que commemora el 150è aniversari del naixement de l’arquitecte modernista. 

L’exposició, centrada en imatges fotogràfiques i documents d’arxiu, fa un repàs exhaustiu de l’evolució arquitectònica de la catedral al llarg del segle XX, posant en relleu l’ampli abast de les restauracions que s’hi van dur a terme, i fent evident el canvi de fisonomia del monument.

L’objectiu de la mostra és explicar que la catedral ha estat objecte de múltiples intervencions al llarg dels segles, partint d’una fàbrica original romànica, que com qualsevol edifici, ha sofert afegits i modificacions seguint els estils artístics i els gustos estètics de les diferents èpoques, a la vegada que s’ha adaptat a les necessitats funcionals de cada moment.

Finalment, i de manera destacada, l’exposició vol posar de manifest l’enorme tasca de restauració que va partir d’un projecte de Josep Puig i Cadafalch, que es va executar al llarg del segle XX, i que va “despullar” la catedral dels afegits barrocs, convertint-la en el que tenim ara, un edifici de fisonomia neoromànica.

Aquesta exposició ha estat organitzada pel Consell Comarcal de l’Alt Urgell, l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, la Biblioteca Sant Agustí de la Seu d’Urgell, la Delegació del Pirineu del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, el Bisbat d’Urgell, el Museu Diocesà d’Urgell i l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell. Així mateix, ha comptat amb la col·laboració de la Diputació de Lleida i de l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

‘Una nova Catedral? Puig i Cadafalch i les restauracions de la Catedral d’Urgell al segle XX’ es podrà visitar fins el dia 9 desembre, de dilluns a divendres de les 17 a les 20 hores, i els dissabtes d’11 a 14 hores. L’entrada és lliure.

Conferències i visites per escoles i instituts

A més a més de l’exposició, hi ha organitzat un programa d’activitats al seu voltant: conferències adreçades al públic en general que se centraran en les diferents intervencions i restauracions realitzades a la Catedral d’Urgell, així com visites específiques a la mostra per a les escoles i instituts de la Seu d’Urgell, pensades per atansar els continguts de l’exposició als alumnes de 5è i 6è de primària i de 1r i 2n d’ESO.

Pel que fa a les conferències, el divendres 17 de novembre, tindrà lloc la que porta pel títol Josep Puig i Cadafalch, estudiós i intèrpret  de l’art romànic, a càrrec dels historiadors de l’art Rosa Alcoy i Pere Besara, a la Biblioteca Sant Agustí de la Seu d’Urgell, a les vuit del vespre.

El divendres 1 de desembre se celebrarà la conferència Mn. Pere Pujol i Tubau, arxiver capitular d’Urgell, coordinador de la restauració de la Catedral d’Urgell, a càrrec dels historiadors Clara Arbués i Carles Gascón, a l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat, a les vuit del vespre.

Val a dir que durant el mes d’octubre ja s’han realitzat dues conferències més dedicades a la Catedral d’Urgell com la que va realitzar d’historiador de l’art Gerardo Boto sobre Les canviants fisonomies de la catedral. Al centenari de “Santa Maria de la Seu d’Urgell” de Josep Puig i Cadafalch; i la que van oferir els arqueòlegs Walter Alegria i Òscar Augé titulada Resultats de la intervenció arqueològica a la façana nord d ela catedral de Santa Maria d’Urgell. Nous elements pel coneixement de la Seu tardoantiga i del possible primer conjunt episcopal del Bisbat d’Urgell.

TOTES LES NOTÍCIES