Èxit de la Laura Casanovas al programa “L’autor i la seva obra”

El passat dijous dia 14, la Llacuna va acollir la trobada amb l’escriptora Laura Casanovas, que a part de ser guanyadora d’un accèsit a la 38a  edició de la Nit Literària Andorrana, l’any 2015 va guanyar el Premi Ciutat d’Olot de Novel·la Juvenil amb el llibre “Un estiu a la fi del món”.

L’autora, que és llicenciada en filologia catalana i ha treballat de lexicògrafa i professora d’idiomes, actualment és assesora lingüística als Centres d’Autoaprenentatge del català del país.

La presentació de l’escriptora va anar a càrrec de la Montserrat Burgués, també assesora de català que va introduir l’escriptora dient que la Laura és una persona molt constant en els seus projectes, però sobretot és una amant de la literatura i una gran amiga. La Jenny Vila va parlar de la novel·la “Un estiu a la fi del món”  i va comentar que la Laura  sovint li deixa llegir els seus contes i narracions, abans de publicar-los.

El cert és que la Laura escriu tal com parla, un fet que facilita la proximitat entre l’autora i els seus lectors que evidentment són de totes les edats. Aquesta mateixa setmana, la Laura Casanovas assisteix a l’aula de literatura  d’un Institut d’Ensenyament de Catalunya,  on el seu llibre ha estat escollit pel centre com a lectura recomanada per als adolescents.

L’autora, entre altres coses, va explicar que va iniciar-se a l’escriptura després de llegir molt habitualment i concretament el primer que va escriure, va ser un diari quan tenia només 12 anys. Va pensar que la literatura era la manera de viure altres vides i també de contar les vivències que altres persones li transmetien. Ella volia fixar aquelles històries, la majoria comentades per les dones del seu entorn, on té especial reconeixement a la seva tieta, però sobretot la Laura descriu les seves pròpies vivències adolescents; és per aixó que va obtar pel gènere de la novel·la juvenil.

Posteriorment, quan va ser mare va retornar al punt de partida i alhora va tenir la sort de guanyar un premi literari, un fet que la va esperonar a continuar escrivint en el seu dia a dia, que comparteix també amb la narració de contes en el seu entorn familiar. Ambienta les seves narracions en pobles de muntanya, on ella viu amb el seu marit i els seus dos fills. Però l’escriptora ens diu que les seves protagonistes són les dones i li preocupa el sexisme i les diferències de reconeixement entre els homes i les dones. Un fet que ella defineix com la recerca de la “justícia poètica”.

Retrocedint en el temps, l’autora ens aporta personatges una mica més atrevits com la “Rosita”, la protagonista d’un  relat que no va arribar a publicar, però que ara té la intenció de recuperar per a  la seva futura obra.

Entre altres coses, l’escriptora va recordar les paraules del valencià Joan Fuster ( 1922 – 1992)  que deia… “el meu país és aquell en el qual quan jo dic “Bon Dia”, em responen dient “Bon Dia”. Referent al català, l’autora va dir que se sent afortunada de la seva dedicació vocacional a l’ensenyament d’aquesta llengua, que és la llengua oficial del nostre país.  

En una altra línia, la Laura Casanovas va afegir que també havia participat al Premi Pirineus del 2014, i que reconeix que escriu tal com parla, d’aquí que entre els assistents a la trobada varen comentar la naturalitat i la frescor  expressiva de l’autora, que ja té nombrosos lectors dins i fora del Principat.

Per altra banda,  va dir que el seu objectiu és, tal com deia Antonio Machado (1875 – 1939) a través del seu personatge Juan de Mairena,  “instruir deleitando”, així que la Laura Casanovas,  empra un llenguatge planer per a transmetre el que vol explicar en el seus textos.

Però ens sembla que el seu pròxim projecte tindrà un altre caire, ja que ens va parlar de “L’escalfament global” i va dir que no es tracta de medi ambient ni d’ecologia.  Suposem doncs, que a la propera novel·la podrem sorprendren’s de nou, sempre gratament, perquè no hi ha dubte que estem davant d’una autora que ens seguirà aportant moltes coses, sempre positives i a través de la literatura.

Finalment,  s’ha de dir que la propera cita de “L’autor i la seva obra” serà el dia 18 de gener del 2018 amb el periodista Albert Roig, autor del llibre “L’Entrellat d’un consolat” . Tanmateix, Roig ara acaba de presentar el seu segon llibre titulat “Roda el Foc: 30 anys de Falles a Andorra la Vella” (20.12.2017). El llibre està dedicat als fallaries que van fer possible, juntament amb altres estaments,  que les “Falles del Pirineu” fossin declarades per la UNESCO “Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat”  (1.12.2015).

 

TOTES LES NOTÍCIES