Més de 32.000 espècies, incloent-hi vegetals, estan en perill d’extinció i algunes les trobaràs a faltar. El titular sembla graciós, però no ho és. Més de cinc mil espècies d’animals es troben amenaçades actualment. Quins animals estan en perill d’extinció a Europa? Espècies invasores de manera accidental o intencionada alteren la cadena tròfica. Podria ser l’espècie humana la propera a extingir?
La Nacra és el mol·lusc més gran de tot Europa, i dels més grans del món, que pot arribar a fer més d’un metre de longitud. Viu enterrada al sediment o entre els rizomes de les fanerògames marines amb les quals comparteix hàbitat. Presenta una closca triangular amb escates abundants a la superfície, especialment els exemplars joves, amb un color entre marró i taronja. Tot i que els exemplars viuen al voltant d’uns 15 o 20 anys, s’ha pogut constatar que alguns han arribat fins als 50.
Hàbitat:
- Viu en fons sorrencs, fins als 60 metres de fondària, principalment en praderies de les fanerògames Posidonia oceanica i Cymodocea nodosa i en alguers de Caulerpa prolifera, encara que també es pot trobar en fons sorrencs i més rarament en fons llimosos.
Distribució:
- És un mol·lusc bivalve endèmic de la mar Mediterrània i n’és el més gros, ja que pot arribar a fer més d’un metre de llargada. Després de l’episodi d’infecció que va patir el 2016 pel protozou Haplosporidium, es van extingir quasi totes les seves poblacions i se’n va reduir molt la distribució. La majoria d’exemplars supervivents han quedat relegats a les badies del delta de l’Ebre, principalment a la dels Alfacs, si bé aquesta badia es troba parcialment afectada des de 2018, mentre que el Fangar constitueix l’única zona on encara no s’ha observat mai la malaltia. Actualment, després de la infecció a Catalunya, també s’han trobat alguns exemplars al cap de Creus.
Font: Gencat