Escàners cerebrals capaços de predir les decisions de les persones

Molt abans que decidissis “clickar” sobre aquest article el teu cervell ja havia pres aquesta decisió per tu. És, en línies generals, una de les conclusions que es podrien extreure de l’estudi publicat a la revista Nature Neuroscience, on un grup d’investigadors ha descobert que utilitzant escàners cerebrals es poden arribar a predir les decisions de les persones fins a set segons abans que portin a terme una acció determinada.

L’experiment ha estat dut a terme mitjançant escàners que han estudiat l’activitat cerebral d’un grup de 14 voluntaris els quals havien de decidir prémer un botó i també si ho farien amb la mà dreta o l’esquerra. Mitjançant la tècnica coneguda com Ressonància Magnètica Funcional (fMRI) els investigadors aconseguien conèixer com actuarien els individus fins a set segons abans que premessin el botó.

La de l’experiment és una decisió gens complicada i que a més està molt determinada per la naturalesa la tendència d’auto-direcció de cadascú. No obstant, la descoberta, malgrat basar-se en un decisió tant bàsica, pot portar-nos a preguntar sobre si les eleccions de les persones són lliures i per tant conscients o tan sols una il·lusió.

“Les teves decisions estan fortament determinades per l’activitat cerebral. Quan un comença a prendre consciència d’una decisió, gran part del treball de prendre-la ja està fet” afirma un dels co-autors d’aquest estudi, John-Dylan Haynes, neuròleg del Bernstein Center for Computational Neuroscience de Berlín. Definitivament, aquesta troballa té implicacions en el nostre concepte del lliure albir, afegeix Haynes.

Les proves efectuades representen una mena d’actualització dels experiments realitzats per un dels pioners en l’estudi de la consciència humana recentment desaparescut, el neuròleg Benjamin Libet. Aquest científic nord-americà va demostrar que una regió del cervell encarregada de l’activitat motora reaccionava una fracció de segon abans que els tests demostressin que l’individu prenia la decisió de prémer un botó.

Més tard altres estudis reafirmaven la teoria de Libet de que l’activitat subconscient precedeix una determinada tria conscient, però fins aquesta darrera troballa de l’equip de Hayne ningú havia trobat una interval de temps tan llarg entre la decisió fruit de l’activitat cerebral i la consciència de decidir autònomament.

 Per ALBERT GARCÍA / ACPG

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *