És temps de passar a l’acció

La Diada de Meritxell marca tradicionalment el començament del nou curs polític. Aquesta frase es repeteix cada any en tots els editorials dels mitjans de comunicació del país, però és enguany més visible que mai, amb unes eleccions comunals que se celebraran d’aquí a poques setmanes. Aquests comicis no haurien de justificar, però, una paralització a l’hora de prendre les decisions que el país necessita de manera urgent, tal com ha dit molt encertadament en el seu discurs d’avui el síndic general, Vicenç Mateu.

El Govern s’haurà de posar les piles a partir de demà mateix perquè son pocs els temes importants que s’han abordat en els escassos mesos que portem de legislatura. El temps per fer el diagnòstic dels principals problemes, al qual tots els nous equips de govern tenen dret després de cada votació, ja ha passat. El que cal ara és posar en marxa les reformes que el país reclama, moltes d’elles pendents des de fa anys però que no admeten ja cap dilació. És necessari també que es facin els pactes d’Estat que es van anunciar durant la campanya electoral per abordar aquelles matèries que no haurien d’estar sotmeses als vaivens polítics de cada moment. Els ciutadans estan ja massa cansats que no es compleixi el que es diu durant les campanyes electorals i exigeixen que, d’una vegada per totes, les forces polítiques arribin al tan promès consens quan es tracta de qüestions que haurien d’estar per sobre dels interessos partidistes.

I caldrà començar a treballar pel que és més urgent: l’aplicació d’iniciatives que ajudin a sortir de la greu crisi i a fer més suportable la difícil situació que travessen pràcticament tots els sectors de la nostra economia, sense oblidar que l’objectiu final és la transformació estructural del model econòmic. Ja no s’hi val això que cal esperar amb els braços creuats que millorin els dos països veïns perquè ens arribi la tan desitjada recuperació. Tot i reconèixer que el marge de maniobra d’Andorra és limitat en un àmbit com aquest, s’ha d’actuar perquè la sortida de la crisi arribi el més aviat possible. Avui mateix el síndic general ha estat clar en el seu discurs quan ha citat de manera concreta algunes mesures que s’haurien de tenir en compte: el manteniment accessible dels preus dels lloguers, treballar amb les empreses del país, l’augment dels salaris quan les empreses tenen més beneficis o consumir al país.

L’Executiu sembla que està per la labor i és conscient que cal passar a l’acció. Així, el cap de Govern, aprofitant que avui és una data d’especial significat per a tots els andorrans, ha anunciat que de manera imminent s’aprovarà un paquet de mesures econòmiques de xoc, el que obre l’esperança que s’està en el bon camí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *