Es presenta a Andorra el nou segell dedicat a Elidà Amigó

Segell dedicat a Elidà Amigó
Segell dedicat a Elidà Amigó (Govern d’Andorra)

Correos ha presentat aquest dimarts un segell dedicat a Elidà Amigó, gran defensora dels drets de les dones, va lluitar per la instauració del dret de vot femení a Andorra i va tenir àmplia implicació en àmbits socials i culturals com a membre de diversos col·lectius i entitats.

La presentació del nou segell s’ha celebrat a la seu del Ministeri de Cultura amb la presència de la directora de Promoció Cultural i Política Lingüística del Govern d’Andorra, Montserrat Planelles, i la Directora de Relacions Institucionals i Filatèlia de Correus, Leire Diez.

El segell dedicat a Elidà Amigó forma part de la col·lecció #8MTodoElAño, dedicada a dones emblemàtiques en la lluita per la igualtat. Una iniciativa que s’emmarca dins de la campanya que Correos va iniciar l’any 2021, i que ja suma un total de set segells, amb altres noms com Isabel Zendal, Almudena Grandes, Dolors Aleu, Concepcion Arenal, Maria Blanchard i Luisa Roldán (La Roldana).

Elidà Amigó, gran defensora dels drets de les dones, va lluitar per la instauració del dret de vot femení a Andorra, que es va aprovar el 1970, quan semblava que ja no era necessària una tasca sufragista, i també va tenir àmplia implicació en àmbits socials i culturals com a membre de diversos col·lectius i entitats. Va ser presidenta de la Fundació Clara Rabassa durant 23 anys i membre de la junta directiva de Creu Roja.

Elidà Amigó va néixer el 5 de setembre de 1935 a Andorra la Vella i va cursar els seus estudis primaris al col·legi Sagrada Família de la capital i el batxillerat a Lleida, com a becària del ministeri d’Afers Exteriors espanyol. Va ser una de les primeres dones d’Andorra a obtenir una titulació acadèmica superior al llicenciar-se el 1957 a Filosofia i Lletres, secció Història, a Saragossa, i va exercir com a professora d’Història i Literatura al col·legi Sant Ermengol. El mateix any que va acabar la universitat va ser nomenada arxivera del Consell General de les Valls, on va treballar fins a 1969.

Així mateix, Elidà Amigó va ser escollida com una de les vint persones integrants de la secció acadèmica de la Societat Andorrana de Ciències (SAC), formada per representants amb experiència en camps diversos.

La història, l’ensenyament i els drets de les dones van ser els tres pilars fonamentals que van guiar la seva tasca com a humanista. La trajectòria social i cultural d’Elidà Amigó va ser reconeguda amb el premi Àgora, que va rebre per la lluita a favor de les dones i en pro de la investigació històrica.

En aquest sentit, l’andorrana va posar en marxa el Comitè d’Andorra de Ciències Històriques a la dècada dels vuitanta i els seus treballs de recerca, com el llibre “693 anys després”, que va escriure el 1971 amb Antoni Morell, el títol del qual feia referència a els anys que havien transcorregut dels pariatges, documents fonamentals de la història d’Andorra. El premi també valorava el suport que va donar al col·lectiu de dones en la lluita pels drets polítics.

Quan va morir el 2020, als 85 anys, Amigó havia aconseguit un objectiu lloable: que on no hi havia res, ni una ordenació sistemàtica, ni una explicació del passat d’Andorra, ni un plantejament del present, ni una idea per al futur, existís un guia clara i que les dones, que amb tanta facilitat tendeixen a desaparèixer de la història i del present, poguessin gaudir del reconeixement, la veu i el vot pels quals ella tant havia lluitat.

El segell dedicat a Elidà Amigó es pot adquirir a les oficines de Correos, a través de Correus Market, contactant amb el Servei Filatèlic a l’e-mail atcliente.filatelia@correos.com, o trucant al +34 915 197 197.

[do_widget id=category-posts-pro-64]