La formatgeria Lo Nicolau de Boldís Sobirà, al municipi de Lladorre, és un exemple de negoci al Pirineu que està intentant fer-se un lloc al mercat amb un producte diferenciat: el formatge de tupí artesà, amb més de quinze varietats.
L’any 1963 la família Punsola va decidir tancar la casa de Boldís Sobirà i anar a guanyar-se la vida al Maresme. Allà, va néixer Ramon Punsola que, juntament amb Pilar Ruiz, acaba d’obrir l’única formatgeria pirinenca dedicada només a l’elaboració artesana de tupí a partir de formatges sencers i no de sobres.
La trajectòria professional de la família ha passat pel tèxtil i per l’hostaleria, i ja a l’any 2017, a Mataró, va començar l’elaboració de formatge de tupí per a vendre’l a fires i a mercats gastronòmics, arribant a ser proveïdora de reconeguts cuiners catalans.
Tupí Nicolau
La pandèmia va estroncar la primera part del projecte, però fent un cop de cap amb els fills, ja amb vida pròpia, van decidir tancar l’etapa del Maresme, endreçant, fent un obrador amb botiga i vivint a la casa pairal. Després de 2 anys de feina i paperassa ho han aconseguit.
A la seva tornada al mercat, el tupí Nicolau artesà ha estat ben rebut en les diferents fires i mercats de Nadal on ha participat. Ara comença de veritat, al Pirineu, la segona etapa de la seva proposta gastronòmica, amb l’objectiu de treballar per a viure i esperant que qualsevol dia, algun dels seus tres fills, agafi el relleu.