Entrevista a Teresa Sagrera, escriptora: “Amagades entre línies hi ha les meves confidències”

sagrer

La Teresa Sagrera és una apassionada de la Història. El juny del 2013 va publicar el seu segon llibre Confidències d’una reina després de quedar finalista del Premi Néstor Luján. Actualment, ha anat més enllà de la literatura i té molt d’èxit amb les representacions teatrals de la novel·la.

Teresa, Confidències d’una reina és el teu segon llibre. Quin va ser el primer?
El meu primer llibre publicat té el títol Vols que t’expliqui… Vilamajor? En aquest cas és de caràcter divulgatiu de la història local del meu poble, Sant Pere de Vilamajor.

Fes-nos una breu sinopsi de Confidències d’una reina.
La reina Peronella es va casar amb només catorze anys amb Ramon Berenguer IV, que era vint-i-tres anys més gran que ella. Va ser víctima d’un destí no escollit. Una transmissora triada per donar descendència a la corona catalano-aragonesa.
En el llibre es relata la història d’amor entre Peronella d’Aragó i un trobador, Guillem de Vila-rasa, situada al palau comtal que hi havia a Vila Maior al segle XII.

La història està documentada en fets reals?
Sí, segons l’Arxiu de la Corona d’Aragó, la reina Peronella va fer diferents estades al palau comtal de Vila Maior. Durant aquest temps el seu fill Alfons I, primer rei de Catalunya-Aragó, hi podria haver nascut.

Què desprèn la teva novel·la?
He aprofundit en el tractament dels grans temes de la vida: l’amistat, l’amor, l’odi, la passió, la mort.. i també en la posada en escena, tant des del punt de vista històric, com del marc social i ambiental.

Hi ha alguna confidència personal en el teu llibre?
Amb el màxim esforç he intentat que el lector visqués totes les emocions a flor de pell i, per aconseguir-ho, m’he alimentat de les meves experiències, del que he viscut, del que conec, del que he llegit… Jo sóc una part de tots els personatges i cap al mateix temps. Per tant, amagades entre línies hi ha les meves de confidències.

El dia 27 de juny vas inaugurar una exposició de fotos sobre les escenes del llibre Confidències d’una reina. Explica’ns de què es tracta.
Sí, és una exposició de quaranta-vuit escenes del llibre fetes pel fotògraf Enric Planas en les que han col·laborat trenta actors. Estarà tot l’estiu al Punt d’Informació de Sant Pere de Vilamajor, al costat de l’església. La idea és que després sigui una exposició itinerant.

Com va sorgir la idea de fer representacions teatrals del llibre?
Enguany, la Festa Medieval de Vilamagore complirà 22 anys. El teatre havia tingut molt de pes al principi amb l’Alfred Lucchetti al capdavant, però amb el temps havia anat perdent protagonisme. La tardor de l’any de 2013, els coordinadors de la festa medieval de Sant Pere de Vilamajor van fer-me la proposta, per tal de dinamitzar de nou la part de la festa que correspon al teatre.

Qui col·labora amb tu en aquest projecte?
L’adaptació de la novel·la la vaig fer conjuntament amb en Jaume Baucis (de La Cubana).
Hi ha moltíssima gent implicada, l’any passat van col·laborar-hi uns 350 voluntaris i aquest any hem estat quasi 500.

A part de la novel·la històrica, tens algun altre gènere que t’agradi a l’hora d’escriure?
Sí. He publicat diversos contes, entre ells: Com un xàfec d’estiu i Migdiada de pur plaer al recull de la Marina Martori Per pur plaer. També escric mensualment un article d’opinió al Baix Montseny Digital.

Per què ets escriptora?
Per a mi escriure és viure, és una necessitat vital, em surt de dins, no ho puc evitar i no concebo la vida sense l’escriptura.

Tens previst un nou llibre a curt termini?
He acabat una novel·la juvenil que encara no ha sortit editada i estic escrivint una altra novel·la històrica.

Moltes gràcies i moltes felicitats!

Susanna Tortosa i Tudela / Foto: Albert Alcántara. / AMIC – Redacció

TOTES LES NOTÍCIES