Els valors dels Jocs Olímpics i de l’Olimpisme

Mn. Joan Enric Vives
Mon. Joan Enric Vives

Els Jocs Olímpics de París 2024, oficialment coneguts com els Jocs de la XXXIII Olimpíada, que s’inicien aquesta setmana entrant, seran un esdeveniment multiesportiu internacional que es durà a terme entre el 26 de juliol i l’11 d’agost a la ciutat de París. Els Jocs Olímpics són més que una competició esportiva global; representen un conjunt de valors fonamentals que reflecteixen la visió de l’Olimpisme, un moviment que busca promoure una millor societat a través de l’esport.

Se sap poc que el seu creador en els temps moderns, el baró Pierre de Coubertin (1863-1937), va tenir com a guia espiritual el frare dominic Henri Didon (1840-1900) que fou el creador del famós lema: “citius, altius, fortius” (més ràpid, més alt, més fort). Últimament s’hi afegeix “communiter” (més fratern), incloent-hi “la fraternitat esportiva” inspirada en els valors cristians. No és perquè sí que l’escriptor André Maurois (pseudònim d’Émile S.W. Herzog, 1885-1967) deia que “el veritable esperit esportiu participa sempre de l’esperit religiós”. I el Papa el gener passat reflexionava sobre que “l’esport pot construir ponts, suprimir barreres i promoure relacions pacífiques… L’esport és un mitjà per a expressar els talents propis, però també per a construir la societat. De fet, l’esport ens ensenya el valor de la fraternitat. No som illes. Al camp, no importa l’origen, la llengua o la cultura d’una persona”.



I quins són aquests valors a destacar?

  • L’excel·lència en el rendiment esportiu, però també en l’esforç màxim en tots els àmbits de la vida. Els atletes olímpics aspiren a donar el millor de si mateixos, tant en l’entrenament com en la competició, demostrant dedicació, disciplina i compromís constant amb la millora personal.

  • L’amistat és un valor central que promou la comprensió mútua i el respecte entre els participants de diverses cultures i nacionalitats. Els Jocs Olímpics proporcionen una plataforma única per a la interacció cultural i la construcció de relacions duradores entre atletes de tot el món.

  • El respecte que implica apreciar no només les normes i regles de la competició, sinó també els altres participants, espectadors i l’entorn. Es fomenta el joc net, la igualtat i la diversitat, essencials per a mantenir la integritat dels Jocs Olímpics i la convivència harmoniosa entre tots.

L’Olimpisme és tota una filosofia de vida que exalta i combina de manera equilibrada les qualitats del cos, la voluntat i la ment. Aquest moviment es basa en la creença que l’esport pot contribuir a la construcció d’un món millor i més pacífic, educant infants i joves a través de l’exemple i la pràctica dels valors olímpics. Per això l’Olimpisme promou l’educació a través de l’esport, creient que aquesta és una eina poderosa per al desenvolupament personal i social.

A través de programes educatius i d’iniciatives comunitàries, el moviment olímpic treballa per a inculcar els valors de l’Excel·lència, l’Amistat i el Respecte en les generacions futures. Un dels seus objectius fonamentals és contribuir a la pau mundial, ja que els Jocs ofereixen una oportunitat única per a la diplomàcia i la cooperació internacional, demostrant que és possible competir amb intensitat i, al mateix temps, mantenir una actitud de respecte i camaraderia. Visquem els propers Jocs Olímpics com una celebració de valors universals que intenten inspirar la humanitat per a assolir una convivència més harmònica i pacífica.



+Joan-Enric Vives, Arquebisbe d’Urgell

[do_widget id=category-posts-pro-64]