Els socialdemòcrates temen que sigui el Govern qui arbitri les salvaguardes de l’obertura econòmica

El conseller general socialdemòcrata, Gerard Barcia, ha manifestat, aquest dijous, la seva preocupació pel fet que la llei d’obertura econòmica contempli unes salvaguardes que depenguin de l’arbitrarietat del Govern en comptes de quedar reflectides a la llei. El conseller ha fet aquestes declaracions després de la reunió mantinguda entre el Govern i el grup parlamentari socialdemòcrata per presentar les bases de l’obertura econòmica.

El ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, ha exposat aquest dijous les línies base de l’obertura econòmica que es vol tirar endavant, davant del grup parlamentari socialdemòcrata. A la reunió hi ha assistit el cap de Govern, Toni Martí, el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, el cap de Projectes Estratègics del Govern, Josep Maria Missé, i tots els consellers socialdemòcrates a excepció del president del grup parlamentari, Jaume Bartumeu.

Tot i que tal com ha indicat el ministre Alcobé, només s’han presentat els eixos del model d’obertura que es vol seguir, els socialdemòcrates ja han detectat alguns punts que els podrien preocupar. El vicepresident del grup, Gerard Barcia, ha indicat que ‘tot i que hi hem fet reiterades preguntes, no ens ha quedat clar si les salvaguardes es concretaran dins la llei o seran arbitràries per part del Govern’. Ha indicat que si depengués del Govern ‘seria un motiu de preocupació’, perquè consideren que la llei ha de ser prou concreta perquè això hi quedi acotat.

En aquest sentit, el ministre d’Economia ha assegurat que en la llei s’especificaran unes salvaguardes ‘genèriques, objectivables, no sectorials i conceptuals’, que quedaran detallades en el text. Així ha indicat que tenen l’objectiu d’evitar que vinguin empreses que puguin alterar ‘els elements essencials del país que cal preservar’, i per tant els conceptes seran tals com evitar les que posin en perill la seguretat física de les persones, l’ordre públic, el medi ambient o la sobirania. Ha indicat, però, que això quedarà més concretat quan es redacti el text, i ha reconegut que hi ha conceptes que poden ser molt generals, però que això també permet no descuidar cap concepte sense regular.

Pel que fa al fet que l’obertura sigui total i no sectorial, el conseller socialdemòcrata Gerard Barcia ha recordat que és el mateix que defensa el seu grup, tot i que ha apuntat que calen matisos que s’hauran de definir.

Barcia ha agraït la presentació que se’ls ha fet, tot i que ha apuntat que ‘ens hagués agradat que ens telefonessin abans que a certs col·legis professionals’. A més ha criticat ‘les formes’, indicant que ‘no ens acaba d’agradar’ el fet que quan se’ls convida a una reunió per tractar una llei ‘se’ns acaba dient que es farà amb nosaltres o sense, i per tant, si ho tenen tan clar potser que tirin de la majoria i nosaltres ja farem la nostra feina presentant les esmenes que calgui’.

Després de la passada reunió de dimarts amb el grup parlamentari demòcrata i de la d’aquest dijous amb el grup socialdemòcrata, el ministre presentarà els eixos de l’obertura econòmica el proper dimarts 17 als col·lectius: la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, la Confederació Empresarial Andorrana, l’Empresa Familiar Andorrana i l’Associació de Bancs d’Andorra. Aquella mateixa tarda farà la presentació als col·legis professionals, i l’endemà l’exposarà davant la comissió d’Economia. Aquest procés ha de derivar en la presentació del projecte de llei durant el primer període de sessions d’aquest any.

Aquest mateix dijous, el president del Partit Socialdemòcrata, Víctor Naudi, ha fet referència a aquesta qüestió durant la roda de premsa setmanal del partit. Ha indicat que el PS sempre ha estat d’acord en l’obertura, però ‘que sigui de forma raonada, progressiva i quan s’escaigui’. Ha recordat que hi ha reformes que cal tenir acabades abans de poder enllestir l’obertura econòmica, com pot ser l’IRPF, la llei del comerç, els col·legis professionals o la classificació hotelera.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *