Els sindicats accepten negociar sobre la Llei de la Funció Pública però no aturen les mesures anunciades

Membres de l’executiu, encapçalats pel cap de Govern, Toni Martí, i representants dels sindicats han acordat, en la reunió mantinguda aquest dijous al matí, negociar les propostes que una part i l’altra volen incloure a la Llei de la Funció Pública abans que aquest text sigui entrat a tràmit parlamentari. Les dues parts valoren positivament el fet que es pugui establir aquest diàleg i a partir d’ara s’ha fixat que es faran taules de treball en les quals s’analitzaran les modificacions que es poden incloure al redactat. 

Tal com ha manifestat la ministra de Funció Pública i Reforma de l’Administració, Eva Descarrega, en finalitzar la reunió, s’ha establert “un full de ruta en dos temps”, el primer dels quals per “valorar conjuntament” les propostes sobre la llei del Govern i dels sindicats i un segon en què es pugui treballar, també de manera conjunta, el desplegament reglamentari. 

Des dels sindicats, un dels portaveus, Gabriel Ubach, ha destacat que ells han “començat cedint” ja que accepten que es pugui negociar al voltant d’una llei sobre la qual el Govern té unes “línies vermelles molt definides” i ha afegit que valoren que s’obri “la porta al diàleg” que fins ara semblava tancada. Malgrat que hi hagi aquesta negociació, els sindicats han remarcat que mantenen en peu les accions que ja van anunciar ja que creuen que “seria infantil desconvocar-ho tot” i, a més, han de “continuar fent pressió”. En aquest sentit, Ubach ha destacat que segueix la convocatòria de vaga i que, a partir de la setmana vinent, començaran a treballar en les iniciatives legislatives populars sobre les lleis laborals. També mantenen en peu la possible presentació d’una demanda per vulneració dels drets sindicals. En el mateix sentit, Descarrega ha manifestat que l’executiu entén que, al marge de les negociacions, els sindicats poden “tirar endavant les accions que creguin escaients”.

Quant als punts a negociar, una i altra part han manifestat que els tenen clars. D’una banda, els sindicats destaquen que ho tenen força avançat tenint en compte el treball previ en el marc de la comissió consultiva, i creuen que no haurien de ser més d’una dotzena de punts. D’aquesta manera, Ubach ha remarcat que volen que “algunes de les qüestions” que es van tractar en la comissió consultiva “puguin ser dins la llei”. Així, aspectes com els triennis o millorar el que es pagui pels quinquennis, els horaris o les jornades intensives seran aspectes que els sindicats plantejaran en aquestes reunions. Des del Govern es posaran sobre la taula les propostes que ja la setmana passada van plantejar als sindicats. 

La titular de Funció Pública ha destacat que “sembla difícil” que hi pugui haver “concessions” sobre el model de la llei que modifica el règim de triennis per un de nou amb quinquennis i un complement de productivitat i de carrera professional, però ha afegit que d’altres aspectes, com per exemple la flexibilització horària, s’està disposat a negociar-los, ja que la setmana passada, de fet, es va fer una proposta en aquest sentit. Mesures correctores per a aquelles persones afectades per l’aturada de la gestió de l’acompliment (és a dir, les que estiguin entre el 80 i el 100% de la banda retributiva) o millorar les condicions salarials als treballadors que hagin de canviar de lloc de treball per motius de treball són altres de les propostes que el Govern ha plantejat, tal com ha reiterat Descarrega. La ministra ha concretat que aquestes mesures que el Govern va compartir amb els sindicats i amb la resta de treballadors “no són de màxims” i es poden valorar conjuntament amb les que plantegin els sindicats. Aquestes darreres, de fet, es podrien incloure al redactat si el Govern les pot “assumir” i les considera “adequades”. I ha avançat que, quant a un possible augment dels quinquennis, tornaran a valorar amb els sindicats l’impacte que pot tenir i que els argumentaran perquè el Govern defensa el model que ha plasmat a la llei. El que ha quedat clar, però, és que les mesures correctores al redactat inicial que el Govern va plantejar la setmana pasada s’inclouran en la llei hi hagi o no acord amb els sindicats.

Els sindicats volen que aquestes negociacions que ara s’obren siguin “ràpides” i han destacat que, malgrat la voluntat de diàleg, ara caldrà veure si es materialitzen consensos. De fet, ha recordat que hi ha “desconfiança” entre les parts arran de com han anat les negociacions sobre aquesta llei. Ubach ha insistit que els treballadors públics han estat “el sac dels cops” de la crisi econòmica i que ara cal “posar els rellotges a l’hora”. Ha conclòs que el que volen amb els canvis que proposen és “no seguir perdent”.

TOTES LES NOTÍCIES