Els serveis culturals celebren 30 anys a Prada Casadet

Va ser un 25 d’abril del 1986 quan certs serveis culturals van ser inaugurats a l’edifici Prada Casadet. Per commemorar aquesta efemèride dues de les instal·lacions que encara es troben en aquest immoble,  l’Arxiu Nacional d’Andorra i la Biblioteca Pública del Govern han acollit una jornada de portes obertes en què els visitants han pogut conèixer una mica millor aquestes instal·lacions. Tal com ha destacat la responsable de la Biblioteca Pública del Govern, Inés Sánchez, les instal·lacions ja són conegudes però aquesta experiència serveix per a aquells que tenen “curiositat” per saber “què és la biblioteca més enllà” de les dues sales de lectura. Els reptes, de cara al futur, continuar adaptant-se a les necessitats dels usuaris.

Fa tot just trenta anys que certs serveis culturals van ser inaugurats a l’edifici Prada Casadet. Avui en dia, d’aquells serveis, encara hi resten la Biblioteca Pública del Govern i l’Arxiu Nacional d’Andorra, que aquest dilluns han celebrat una jornada de portes obertes per donar a conèixer a la població no només allò que es pot veure habitualment, sinó  també aquells espais als quals el públic no hi té accés. I un cop arribats a aquests 30 anys, els reptes són continuar adaptant-se a necessitats dels usuaris.

D’aquesta manera, la responsable de la biblioteca, Inés Sánchez, ha explicat que la gent ja coneix les instal·lacions, però que a través d’aquestes portes obertes, aquells que tenen “curiositat” per saber “què és la biblioteca” més enllà de les dues sales de lectura ho han pogut saber.

Així, Sánchez ha explicat que fa trenta anys que la biblioteca es troba en aquestes instal·lacions, però ja existia abans i havia tingut diferents ubicacions fins arribar a l’actual. Així, ja el 1930 existia la Biblioteca Nacional i amb els anys, la nacional ha passat a ser una instal·lació pensada per als investigadors i la pública, la de Prada Casadet, la que es dedica al préstec. Els visitants han pogut saber que hi ha 30.000 llibres que es poden prestar i d’altres 17.000 al magatzem que es troba a les mateixes instal·lacions.

Sánchez ha explicat que al llarg dels anys els usuaris han anat creixent fins arribar a les 30.000 visites anuals. “Ens movem en aquesta franja i estem una mica al límit” del que permeten les instal·lacions actuals, ha remarcat Sánchez.

Pel que fa als usuaris, n’hi ha que hi van per endur-se llibres, pel·lícules o música, estudiants que hi van per estudiar, els que hi van per consultar la premsa o aquells que assisteixen a les diferents activitats. Les necessitats, segons Sánchez, han anat canviant, ja que ara ja no hi van persones a consultar l’enciclopèdia, és a dir, que els canvis s’han donat “a nivell d’informació”, i en canvi, hi ha gent que hi va per fer servir els ordinadors. Des de la biblioteca han intentat adaptar-se “als nous usos que han anat apareixent” i ara el repte és també continuar donant resposta a aquestes necessitats. Ara per ara, per exemple, són conscients que caldria una sala d’estudi, però amb les instal·lacions actuals és complicat poder donar resposta a aquesta necessitat.  De moment, segons constata Sánchez, els espais joves dels comuns estan donant aquest servei.

De manera paral·lela a la biblioteca, a l’Arxiu Nacional també s’ha celebrat la jornada de portes obertes en què els visitants han pogut conèixer certs documents d’interès.

A les vuit del vespre hi ha prevista la  projecció d’un audiovisual commemoratiu i una sessió musical dels 80 oberta al públic, al pati de l’edifici.

Text i foto: ANA

TOTES LES NOTÍCIES