Els parcs naturals de l’Alt Pirineu i del Cadí-Moixeró, dels quals forma part la comarca de l’Alt Urgell, han enllestit programes pedagògics amb més d’una quarantena d’activitats adreçades a donar a conèixer els valors naturals i culturals d’aquests espais protegits entre diversos col·lectius, de manera lúdica i didàctica. La iniciativa s’emmarca dins dels seus plans estratègics d’educació i voluntariat ambiental, aprovats el 2019, que recollien entre les seves accions l’elaboració d’una oferta pedagògica per a aquests espais.
A més de difondre el patrimoni, el programa inclou accions per a donar a conèixer les problemàtiques i els riscos que presenten aquests espais i difondre bones pràctiques entre els visitants. S’adreça a grups escolars i a d’altres col·lectius externs a l’educació reglada, com poden ser grups d’adults, famílies, gent gran, entitats de lleure, col·lectius de persones amb discapacitat, empreses o docents de dins o fora de l’àmbit dels parcs.
Interpretació, simulació, tallers i voluntariat
El pla inclou activitats interpretatives, jocs de simulació, tallers educatius, experiències vivencials, propostes de voluntariat, xerrades o sortides tècniques. Són gratuïtes per a la majoria dels col·lectius. Per a la resta, s’aplica els preus públics vigents. Es pot adaptar als projectes dels centres escolars i a les necessitats dels visitants en general. Alhora, les activitats s’adaptaran a les mesures sanitàries vigents en cada moment. Com a conseqüència de les limitacions derivades de la Covid-19, s’han modificat algunes propostes adreçades als centres educatius per poder-les oferir també en format virtual.
El programa del Parc Natural de l’Alt Pirineu s’ha redactat amb el suport d’entitats del territori que fan educació ambiental, l’Associació de Guies Intèrprets del Parc, el camp d’aprenentatge de les Valls d’Àneu, els centres de recursos pedagògics del Pallars Sobirà i l’Alt Urgell i els centres educatius de la zona.
De la seva banda, el programa pedagògic del Cadí-Moixeró, amb 24 propostes educatives, s’ha elaborat amb la col·laboració de les entitats del territori que fan educació i voluntariat ambiental, l’entorn d’aprenentatge de Tuixent, els centres de recursos pedagògics de l’Alt Urgell i el Berguedà, el Consell Comarcal de la Cerdanya i els centres educatius locals. A més a més, els dos programes s’han treballat en col·laboració amb el grup de treball específic de la Societat Catalana d’Educació Ambiental.
Els centres i col·lectius interessats a participar-hi poden posar-se en contacte amb els parcs als correus: pncadimoixero@gencat.cat i pnaltpirineu@gencat.cat.