“Els Nens Cantors de Viena” tanquen la 18a edició de la Temporada de Música

Sota la direcció del prestigiós músic italià Manolo Cagnin, els Nens Cantors de Viena han posat el fermall d’or a una Temporada que s’ha caracteritzat per la diversitat, des del ballarins de l’Opera de París, fins als solistes del Coven Garden, la Temporada Musical ha tancat aquesta 18ena. edició amb gran èxit de públic, que ha sabut valorar el nivell qualitatiu de tots els seus intèrprets.

Els Nens Cantors de Viena compten amb una llarga història des de la seva fundació l’any 1497, quan l’Emperador Maximilià I, va traslladar la Cort Imperial i els seus Músics, d’Innsbruck a Viena. Han passat per la Coral nombrosos compositors de la talla de Mozart, Gluck, Caldara, Salieri, Bruckner, etc., que l’han dirigit, i altres com a cantants; és el cas de Franz Schubert i com a substituts, entre altres, els germans Michael Haydn ( 1737 – 1806) i Franz Haydn (1732 – 1809) respectivament.

Sis segles més tard, els Nens Cantors de Viena han fet un recorregut de solvència musical indiscutible. Els aspirants a la prestigiosa agrupació coral vienesa, han de superar una formació vocal i musical que passa per diverses etapes, abans de poder interpretar les seves obres davant del públic. Actualment estan integrats en quatre grups que fan concerts arreu del món.

Per altra banda, la seva formació parteix d’un repertori de base, molt estudiat per a donar el màxim nivell vocal en cada una de les seves intervencions públiques. Tanmateix estan seleccionats en grups polivalents que els permet d’afrontar calendaris i repertoris apropiats a cada etapa de l’any i a cada país on fan les gires de concerts.

El programa presentat a Andorra la Vella, ens va permetre gaudir des de la música sacra del compositor espanyol del segle XVI, Tomás Luís de Victória (1548 – 1611), fins la contemporaneïtat d’Ennio Morricone (autor de nombroses bandes sonores), passant pel “Regina Coeli” Opus 37 i el Salm Opus 27, de Johannes Brahms ( 1833 – 1897) .

El fragment “O fortuna” de la coneguda “Carmina Burana”, composta per Carl Off ( 1895 – 1982), a partir d’antigues obres polifòniques medievals, i que va obrir el concert.

També vam poder escoltar un altre “Regina Coeli” del compositor austríac, Ferdinand Schubert (1794 – 1859), germà de Franz Schubert, era organista i autor de música sacra a qui Franz Schubert ( 1797 – 1828) li va dedicar el “Rèquiem alemany D621”, tot i que Ferdinand era més jove i moriria molt més tard.

Ferdinand Schubert, també va compondre petites peces per a l’Escola, i a part de ser director de Cant Coral a Altlerchenfeld, va escriure nombroses publicacions educatives i pedagògiques. En una altre vessant, va col•laborar en el disseny de la tomba de pedra de Ludwig Van Beethoven ( 1770 – 1827), que es troba al Cementiri Central de Viena.

Després vam escoltar “Widerspruch Opus. 105 num. 1”, amb text del poeta vienès, Johann Gabriel Seidl (1804 – 1875) i musicat per Franz Schubert ( 1797 – 1828).

Quant al “solo” no escrit en el programa, va ser una peça del compositor italià Francesco Durante ( 1685 – 1755) considerat el fundador de l’Escola Napolitana. La seva obra majoritàriament és de música sacra vocal, on a part d’alguns Himnes i Misses, va compoaE nombrosos salms, mottets, lletanies, etc., entre els quals destaca: “Vergine tutto amore” que és la peça que van interpretar els Nens Cantors de Viena al seu concert andorrà.

A la segona part, van començar amb “Eljen a Magyar” Opus 332 de Johann Strauss Jr. (1825 – 1899) continuen amb “Zigeunerleben Op. 29. núm. 3” (Vida gitana) de Robert Schumann (1810 – 1856).

Va destacar la peça contemporània de “veus soles” de Raymond Murray Schafer, que porta per títol “Miniwanka or the Moments of Water” una obra on les veus són capaces d’expressar el so de les aigües en els seus diferents moviments o estatges. Una gran demostració de domini vocal en totes les seves modalitats, que ens van captivar a tots els assistents al concert. Del mateix autor viu, van cantar “Gamelan”.

Fora del programa previst, s’ha de destacar la interpretació del “Pie Jesu” de la Missa de Réquiem en llatí composta per l’autor anglès, Andrew Lloyd Weber conegut arreu per ser l’autor de nombrosos musicals, com “Jesucrist Super Star”, “Evita”, etc. així com de bandes sonores per al cinema i una gran diversitat de produccions teatrals i musicals.

Després d’algunes incursions a la música tradicional, i un cant espiritual, van tornar als seus orígens amb diverses peces de la família Strauss, “For Ever” Opus 193 de Joseph Strauss (1827 – 1870), “Tausend und eine Nacht, Opus 346 i per acabar, la famosa “Trisch Tratsch”, Opus 214, ambdues últimes de Johann Strauss fill.

La 18ena. edició de la Temporada, com hem dit abans està caracteritzada per la “diversitat qualitativa” i per una programació adaptada per a tots els públics. Enhorabona als organitzadors i patrocinadors que ens han permès gaudir d’aquestes vetllades amb l’afegit de la conferència prèvia que ha posat en valor, encara més els diferents espectacles, desenvolupats en una sala d’ampli aforament com és el Centre de Congressos del Comú d’Andorra la Vella.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *