Els fesols de Santa Pau aconsegueixen el distintiu D.O.

Maria Costa i el seu fill Lluís són els protagonistes del tercer vídeo de la sèrie #HistòriesUE que commemora els 30 anys de l’adhesió d’Espanya a la Unió Europa. Tant un com l’altre han dedicat la seva vida al cultiu dels fesols de Santa Pau, el darrer producte català en obtenir el certificat de Denominació d’Origen Protegida que atorga la UE.

El vídeo, de poc més de 2 minuts, es pot veure al canal de Youtube de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona i també es difondrà aquest vespre al programa ‘Valor Afegit’ de TV3.

Els fesols de Santa Pau, el 20è producte català protegit per la UE
El passat mes de juliol, la Comissió Europea va concedir el certificat de Denominació d’Origen Protegida (DOP) als fesols de Santa Pau. D’aquesta manera, els fesols típics de la Garrotxa es van convertir en el 20è producte català en entrar al registre de productes alimentaris de qualitat protegits per la UE.

La nova Denominació d’Origen Protegida Fesols de Santa Pau empara els fesols conreats als termes municipals de Santa Pau (nucli principal de producció), Castellfollit de la Roca, Les Planes d’Hostoles, Les Preses, Olot, Sant Feliu de Pallerols i Sant Joan les Fonts; tots a la comarca de la Garrotxa. El conreu en terra volcànica és una de les característiques d’aquests fesols i així queda reflectit al plec de condicions que acompanyen el registre de la DOP, i que estableix que ‘la producció de les mongetes de la DOP Fesols de Santa Pau s’ha d’efectuar dins de la zona geogràfica delimitada ja que és la combinació del germoplasma tradicional amb sol volcànic, l’època de cultiu i les tècniques de producció el que confereix les característiques particulars del productes final”.

30 anys de projectes fets realitat
La sèrie #HistòriesUE està formada per dotze vídeos curts que mostren el vessant més personal de l’impacte que la UE ha tingut en la vida real dels ciutadans. Des de començament d’any, i coincidint amb el 30è aniversari de l’adhesió a la Unió Europea, la Representació de la Comissió Europea a Barcelona està emetent cada mes un d’aquests vídeos. Entre els protagonistes de les històries hi ha una parella de científics que han pogut tornar dels EUA per continuar la seva recerca a Europa gràcies a un ajut del Consell Europeu de Recerca; el fundador d’una petita empresa d’innovació que ha aconseguit fons per desenvolupar un dispositiu que permeti fer viatges a l’espai; un jove agricultor que ha posat en marxa la seva explotació agrària a l’Empordà o una parella formada per una igualadina i un berlinès que es van conèixer d’Erasmus i que acaben de tenir un fill.

Els protagonistes expliquen en dos minuts el seu projecte professional o vital, un projecte que d’alguna manera ha estat possible gràcies a la Unió Europea. Darrera de cada història hi ha una il·lusió personal i el suport d’algun dels diferents programes europeus d’impuls a la formació, la cultura, la recerca, el desenvolupament rural o l’emprenedoria, entre d’altres

El mes de gener es va llançar el tràiler de la sèrie, i des de llavors s’ha emès la història d’en Nelson, un jove que va marxar a Brussel·les amb una beca Leonardo i que s’hi va quedar a viure; la de la Isabel Coixet, que es va publicar el passat mes de febrer i que fa referència al programa MEDIA a través del qual la UE dóna suport al sector audiovisual europeu; i la que desvelem avui, la història de la senyora Maria i el seu fill Lluís que han dedicat la seva vida al cultiu dels fesols de Santa Pau.

Per Comissió Europea / AMIC

TOTES LES NOTÍCIES