Els cònsols creuen que no totes les parròquies han d’assumir les mateixes competències socials

Els cònsols de les set parròquies han expressat aquest dimarts la voluntat de poder participar en l’elaboració de la proposició de llei d’atenció social que està preparant el grup parlamentari demòcrata. El text haurà de servir per regular les competències dels diversos serveis socials i de les competències impròpies que actualment assumeixen els comuns com ara les escoles bressol o l’atenció primària. Com que no hi ha una posició unànime entre tots els cònsols sobre qui ha de tenir la competència d’aquests serveis, s’ha proposat que la llei fixi que siguin del Govern però que es permeti la delegació de competències, de tal manera que cada parròquia pugui decidir què vol assumir en funció de les seves característiques i necessitats, tal com ha explicat la cònsol major d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer.

Els cònsols continuen treballant sobre les modificacions que cal fer en matèria de competències, la de transferències i la de finançament dels comuns, i per aquest motiu volen participar en l’elaboració de la llei d’atenció social, ja que un dels objectius ha de regular les competències entre el Govern i els comuns en aquesta matèria, que afecta les escoles bressol, el servei d’atenció primària, etc.

De moment, el grup parlamentari demòcrata ja ha fet una primera ronda per recollir les propostes dels comuns, i la intenció és fer una catalogació de tots els serveis que es presten des de les corporacions locals. Un cop recollida la informació, serà DA qui decidirà de qui és competència cada qüestió.

La cònsol major d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer, considera que com que no hi ha una postura unànime entre tots els comuns, i vist que les realitats de cada parròquia són diferents, ja que s’ha de tenir en compte la demografia o el criteri de capitalitat, s’hauria de parlar del concepte de competències delegades per tal que cada comú pugui escollir què assumeix. Ferrer considera que la distribució de competències s’ha de fer sota criteris d’equitat i d’igualtat.

D’altra banda, els cònsols també han demanat al ministre de Finances, Jordi Cinca, que comparegui a la propera reunió de cònsols per explicar com afectarà als comuns l’entrada en vigor de l’IVA en relació a l’ITP. L’objectiu és que el ministre els clarifiqui la qüestió, tenint en compte que hi hauran algunes operacions que fins ara tributaven per ITP i ara passaran a estar subjectes a l’IVA, i que els ingressos dels comuns per aquest concepte baixaran, però que es poden compensar a través de les transferències, ja que es fan en funció dels ingressos de l’Estat, que amb els nous impostos s’incrementaran.

Finalment, els cònsols també han acordat celebrar una trobada el 27 d’abril per parlar sobre les modificacions que el Govern vol fer sobre la Llei del sòl i les peticions que els han fet sobre la qüestió.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *