Els comuns fixen les competències d’urbanisme, carreteres, serveis socials i recursos naturals com a prioritàries

marti-consolsEls cònsols han establert diverses competències com a prioritàries en la negociació amb el Govern, en les quals ambdues parts han coincidit que cal precisar ‘qui fa què’, com ha informat el cònsol major de la Massana, David Baró. Segons han explicat en la roda de premsa posterior a la reunió d’aquest dimarts, els cònsols faran una proposta per avançar i començar a definir aquestes prioritats en la propera reunió amb el Govern. Les competències fixades són les que tracten serveis socials, manteniment de carreteres, la gestió dels boscos i recursos naturals i temes d’urbanisme. Pel que fa a les impugnacions de les liquidacions de l’ITP, els cònsols han demanat la suspensió de la causa pel que fa al primer i segon trimestre del 2013 i preveuen fer el mateix amb el tercer trimestre. En la liquidació del quart trimestre, els cònsols van fer un recurs de reposició però la resolució d’aquest s’estima posterior a la modificació de l’IGI que ha d’entrar el Govern i, per tant, ja quedaria tancat.

El manteniment de les carreteres, la gestió dels boscos i recursos naturals, la planificació d’equipaments i cessions obligatòries en matèria d’urbanisme i el que anomenen ‘calaix de sastre’ – que inclou serveis socials com les escoles bressol, l’institut, el Servei d’Atenció Domiciliaria, la promoció turística o el transport públic- són les competències que els comuns i el Govern han acordat negociar en primera instància i que començaran a intentar definir en la pròxima reunió.

Així ho han explicat el cònsol major de la Massana, David Baró, i la cònsol major d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer, en la roda de premsa posterior a la reunió de cònsols d’aquest dimarts. Els set representants de les parròquies han començat a treballar en una ‘proposta redaccional’ per presentar a l’Executiu en la propera trobada i avançar en aquestes prioritats. ‘Com ho podem ordenar per ser més eficients i optimitzar els recursos’, ha resumit Baró.

Un altre tema que han abordat és l’estat de les impugnacions de les liquidacions de l’ITP del 2013. Els cònsols han demanat la suspensió de la causa en les liquidacions del primer i el segon trimestre fins l’11 de maig, conjuntament amb el Govern. D’aquesta manera, han exposat, la causa ‘no seguirà avançant’. En el cas del tercer trimestre estan esperant la resposta del Govern a la demanda de proves dels comuns, i un cop la tinguin també optaran per la suspensió. Per últim, en la liquidació del quart trimestre van presentar un recurs de reposició que s’hauria de resoldre després que el Govern hagi entrat la modificació de l’IGI. Per tant, si així es resol la problemàtica es donarien per tancats els recursos i si no, seguiran amb el camí de la justícia. Amb tot, com ha destacat Ferrer, la voluntat és i sempre ha estat la de resoldre per la via política ‘en benefici d’Andorra’.

Entre els punts tractats hi ha la proposició de llei de modificació de la Llei del patrimoni cultural, respecte de la qual la cònsol major d’Andorra la Vella ha informat que estan esperant el criteri de Govern que s’ha d’emetre abans del 25 de març i després s’entrarà al Consell General per a la presa en consideració. Segons ha indicat, han començat a treballar amb el grup demòcrata i ‘caldria fer esmenes formals, no tant de contingut’. ‘Amb dos o tres esmenes quedaria totalment resolt’, ha afegit. Per tant, esperen el criteri favorable del Govern ‘amb algun matís’ i confien que ‘tirarà endavant amb esmenes de redacció’.

Altres aspectes que han valorat els cònsols són l’obligació de fer-se responsables i vigilar els vehicles que han estat abandonats o embargats, la demanda d’intercanvi d’informació que volen fer a la CASS per polir el cens, la dotació de 22.000 euros per a accions de promoció amb Andorra Turisme o la compareixença del ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, per exposar la feina feta en relació a l’apropament a la Unió Europea amb un acord d’associació.

TOTES LES NOTÍCIES