Els col·legis electorals francesos a Andorra tanquen amb una participació del 42,9%

Els col·legis electorals francesos a Andorra han tancat les seves portes a les 18 hores en punt amb una participació del 42,9% que se situa tres punts per sobre de la que hi va haver a les eleccions presidencials del 2007, quan va ser del 39,9%. Un total de 360 electors han votat al nou col·legi electoral instal·lat a l’Escola Francesa del Pas de la Casa, mentre que 786 persones han exercit el seu dret a vot a l’ambaixada francesa. L’ambaixador francès, Jean-Pierre Breçot ha valorat positivament la participació obtinguda, tot i que ha reconegut que hi ha hagut alguns residents d’Encamp o Canillo que s’han adreçat a votar a l’ambaixada però no ho han pogut fer perquè estaven inscrits a les llistes del Pas de la Casa.

La participació a la primera volta de les eleccions presidencials franceses a Andorra s’ha situat al 42,9%. Tot i que la xifra es continua trobant molt per sota de la participació total a França, que ha superat el 80%, és superior a la que es va aconseguir al 2007, que va ser de 39,9%.

Dels 2.674 inscrits a les llistes electorals consulars, han exercit el seu dret a vot un total de 1.146 electors. D’aquests, 786 ho han fet a l’ambaixada francesa i 360 al Pas de la Casa. L’ambaixador francès, Jean-Pierre Breçot, ha indicat que la participació ha estat bona, i que la mesa del Pas de la Casa ha tingut una bona acceptació, tot i que hi hagin votat el 36% i a Andorra la Vella el 47%.

La jornada electoral ha transcorregut sense incidències però sí que s’han donat alguns casos de persones residents a Encamp o Canillo que s’han adreçat a l’ambaixada francesa a votar quan en realitat ho havien de fer al Pas de la Casa. Els que s’han equivocat de col·legi han hagut d’anar al que els pertocava, ja que no existeix la possibilitat de votar a un col·legi si no s’hi està inscrit. En aquest sentit, l’ambaixador ha recordat que s’han de respectar les parròquies andorranes i que per tant no es podia fer que els residents al Pas de la Casa votessin allà i els del poble d’Encamp a Andorra la Vella. Així, ha recordat que la urna del Pas de la Casa és una demanda dels ciutadans i ha assegurat que ha estat una bona iniciativa instal·lar-la perquè ha evitat que els treballadors haguessin de perdre dues hores de feina per anar a votar.

Durant la jornada electoral els francesos han hagut de triar un dels deu candidats a president de la República Francesa, i els dos més votats seran els que competiran el proper 6 d’abril en la segons volta. Els candidats que parteixen com a favorits en tots els sondejos són, en primer lloc el socialista François Hollande i en segon lloc el conservador Nicolas Sarkozy. Si els dos superen la primera volta, un d’ells serà el futur president francès i per tant també el copríncep d’Andorra.

Tot i que durant la nit de diumenge se sabran els resultats dels comicis francesos, el recompte dels vots dels residents a l’estranger no es farà públic fins aquest dilluns al matí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *