Els avenços tecnològics i la seva incidència centraran la 34a Universitat d’Estiu

El  ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, ha afirmat que la Universitat d’Estiu d’enguany ha de convidar a reflexionar al voltant del binomi humanitat-tecnologia a partir dels conferenciants, de perfils molt amplis, que han de aportar diferents visions, des de diferents perspectives. Demà, dilluns 4 de setembre, el cap de Govern, inaugurarà a les 17.30 h, al Centre de Congressos d’Andorra la Vella, la 34a Universitat d’Estiu d’Andorra 2017 sota el títol ”Tecnologia i humanitat: llums i ombres” que fins el 7 de setembre proposarà una reflexió de fons necessària en la societat contemporània.

Per la seva part, el moderador, periodista i professor de periodisme internacional a la Universitat Catòlica de Lovaina (Bèlgica), Jean-Paul Marthoz, ha exposat la qualitat i diversitat dels diferents ponents convidats en aquesta edició, que donaran diferents versions de l’impacte dels avenços tecnològics dins la societat. Marthoz ha convidat a aprofundir sobre aspectes controvertits, com la seguretat, les qüestions ètiques, les humanístiques, les econòmiques i també les polítiques.

La Universitat d’Estiu d’Andorra començarà demà amb un recorregut històric per contextualitzar la mutació que ha canviat el rumb de la humanitat en aquest darrer segle. José Manuel Sánchez Ron, catedràtic d’història de la ciència de la Universitat Autònoma de Madrid, ha avançat que en la seva conferència descriurà la influencia de la tecnologia en el desenvolupament de la humanitat, escollint etapes d’importància essencial dins de la història universal. L’altra conferència de demà a la tarda, “Educació i tecnologia” anirà a càrrec de Marcel Lebrun, professor de tecnologies de l’educació i conseller pedagògic al Louvain Learning Lab de la Universitat Catòlica de Lovaina (Bèlgica), que també ha introduït elements de la seva exposició prevista per a demà, en la qual parlarà de l’ús de les noves tecnologies en el món de l’educació i de l’aplicació d’aquesta en l’estudi de les ciències.

Al llarg dels 4 dies, experts, estudiosos, i analistes de renom impartiran un total de 8 conferències al voltant de la temàtica que centra aquesta 34a edició. Les sessions tindran lloc des de les 18 hores fins a les 21 hores dels diferents dies i seran obertes a tothom, gratuïtes i amb un servei d’interpretació simultània per facilitar l’accés a tothom.

Durant la setmana, en la resta de sessions es tractaran les transformacions patides en diversos àmbits. En aquest sentit, la primera conferència de dimarts “Noves tecnologies i seguretat” serà impartida per Nicolas Arpagian, director científic del cicle «Seguretat digital» a l’Institut National des Hautes Études de la Sécurité et de la Justice (INHESJ). Posteriorment, Nuria Oliver, especialista en computació amb un doctorat pel Media Lab a l’lnstitut Tecnològic de Massachusetts (MIT) i directora de recerca en el Data Science, Vodafone, parlarà de la tecnologia en la vida quotidiana. Aquesta conferència serà via Skype.

El dimecres els conferenciants seran Olivier Le Gall, enginyer agrònom a l’Institut Nacional de Recerca Agronòmica, i Bertalan Meskó, metge i doctor en genètica. El primer ponent exposarà les innovacions en l’àmbit de l’agronomia, i el segon parlarà dels avenços en el món de la medicina i les perspectives

Finalment, la Universitat d’Estiu d’Andorra 2017 es clourà dijous amb dues conferències més. El catedràtic de física teòrica a la Universitat de Barcelona, José Ignacio Latorre Sentís, explorarà l’àmbit que més ha sorprès els darrers decennis: la física quàntica. Posteriorment, Juan Antonio López Cerezo, catedràtic en lògica i filosofia de la ciència a la Universitat d’Oviedo, proposarà una reflexió sobre els aspectes ètics de l’ús de la tecnologia.

Com cada any, tot el contingut de la Universitat d’Estiu d’Andorra es pot consultar, al web www.universitatestiu.ad. Es recorda que la Universitat d’Estiu d’Andorra, a través de la Universitat d’Andorra, s’inclou dins del programa de les activitats de la Xarxa Vives d’Universitats. El curs (20 hores) és susceptible de ser reconegut amb crèdits de lliure elecció per les universitats de la Xarxa. En aquest sentit, es lliurarà un certificat d’assistència a les persones que participin en el 80% de les sessions (és a dir, a un mínim de 7 conferències de les 8 en total). Les persones interessades en rebre el certificat d’assistència podran fer la inscripció automàtica a través de la pàgina web.

(Foto: SFGA>)

TOTES LES NOTÍCIES