Sensibilitzar sobre les dificultats i reptes de futur que ha d’afrontar el sector ramader. Amb aquest objectiu, el ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, ha ofert una visita als consellers generals que integren la Comissió legislativa d’Economia i als mitjans de comunicació a quatre explotacions ramaderes que funcionen amb models diferents, des del més antic i tradicional fins al més modern i mecanitzat.
El principal repte de les 90 explotacions ramaderes del país, ha assenyalat Casal, és garantir-ne la supervivència i el relleu generacional a través de l’ajuda i l’acompanyament del Govern. En aquest sentit, el ministre ha ressaltat que el pressupost 2024 inclou un increment de les ajudes del 16%, “l’augment més important que s’ha fet mai”. El Govern aprovarà molt properament els decrets que regularan uns nous ajuts que es distribuiran de manera estratègica.
Un dels objectius de l’Executiu és potenciar la productivitat de la carn autòctona de qualitat del país, continuant fent la selecció genètica del bestiar, així com projectes de recerca que ajudin a millorar la productivitat de la cabana. A més, el titular de Ramaderia ha remarcat la voluntat d’implantar una borsa de joves agricultors com a servei de reemplaçament per a les explotacions ramaderes.
El Govern vol potenciar, d’altra banda, els plans de millora de les explotacions ramaderes perquè puguin ser fàcilment transmissibles en el cas que no hi hagi un relleu generacional. Per això, una idea és promoure la construcció o reforma d’estables amb materials integrats al paisatge, com la fusta, i que tinguin uns costos de construcció assumibles.
La visita ha començat aquest matí de dilluns a Casa Peretol de Soldeu, que compta amb una petita explotació ramadera sense mecanitzar. Tot seguit, la comitiva ha pogut conèixer la realitat de dues explotacions encampadanes: Casa Areny, una de les més importants del país gestionada per dos ramaders joves, i Casa Cauba, una de les més modernes que ha incorporat processos mecànics al seu funcionament. Casa Jumpere d’Anyós ha estat la darrera que s’ha visitat, com a exemple d’explotació integrada al paisatge i amb un relleu generacional garantit.