Els actors socials i econòmics presentaran les seves propostes per a la reforma de les pensions al maig. Així s’ha acordat en la darrera comissió especial de seguiment de la CASS i per a la sostenibilitat de les pensions on també ha comparegut el ministre de Finances i portaveu, Eric Jover.
El ministre de Finances ha comparegut davant la comissió especial de seguiment de la CASS i per a la sostenibilitat de les pensions per presentar un informe d’impacte econòmic, social i fiscal. Ha detallat que el dèficit que es preveu del fons de reserva de jubilació de la CASS per al 2024 és assumible pel Govern, ja que suposaria poc més d’un 1% del pressupost, però que més enllà del 2030 podria arribar a suposar fins a un 70% d’aquest.
Durant la reunió també s’ha analitzat les propostes presentades pels diferents tècnics i experts sobre la reforma del sistema de pensions, el qual se seguirà tractant en una propera reunió. En aquesta hi han assistit els grups parlamentaris, representants de la patronal, sindicats i organitzacions. Per exemple, la CEA, l’USdA, la Federació d’Associacions de la gent gran o la Creu Roja. Uns actors socials i econòmics del país que presentaran les seves propostes per a la reforma del sistema de pensions el proper 17 de maig.
Segons ha informat el president de la comissió, Carles Enseñat, és previst calcular-ne el seu impacte econòmic i social, tant pel Govern, com la CASS i la ciutadania, tal com s’ha fet amb les propostes de l’executiu i l’administració de Seguretat Social. D’aquesta manera, es podrà valorar quines mesures es tiren endavant i quines es descarten. Un escenari al qual és previst al mes de juny.
També ha recordat que l’objectiu és desenvolupar al més aviat possible aquelles que generin consens.
L’anàlisi de les 14 propostes presentades fins al moment assenyala que asseguren la solvència del sistema per a 30 anys, fins al 2025.