Els 38 pobles amb tradició fallaire enllesteixen la candidatura que presentaran a la Unesco a finals de mes

fallairesUn total de 38 pobles del Pirineu amb tradició fallaire d’Andorra, França i Espanya han enllestit aquest dimarts, durant la reunió mantinguda a Andorra la Vella, la candidatura que presentaran la darrera setmana de març a la Unesco per tal que la festa sigui declarada patrimoni immaterial. El dossier s’ha pogut tancar després que tots els territoris hagin reconegut la festa, o hagin iniciat els tràmits per fer-ho com és el cas de l’Aragó i França. Els seus impulsors han destacat que els punts forts de la candidatura són el fet que la Unesco no té cap altra festa reconeguda amb el foc com a element principal, l’atractiu de ser una sol·licitud multinacional, i que la festa té un origen molt antic però s’ha mantingut molt pura. La demanda serà multinacional però només computarà per a Andorra, i la presentació la faran els ambaixadors de la Unesco dels tres països durant la darrera setmana d’aquest mes, ja que la data límit és el 31 de març.

La candidatura per demanar que les festes del foc del solstici d’estiu siguin declarades patrimoni immaterial per la Unesco ha quedat enllestida aquest dimarts en una reunió a Andorra la Vella en la qual hi han pres part els representants de tots els territoris del Pirineu en què la tradició segueix viva. Són un total de 38 pobles on se celebra -en les seves variants de falles, haros i brandons- aquesta tradició, d’Andorra, França i Espanya.

Per la part francesa, hi ha representats els municipis de Luchon i de Pau, tot i que la voluntat és que s’hi adhereixin més localitats de la zona de Saint Bertrand de Comminges. En el cas de l’estat espanyol, hi ha dos municipis de Barcelona, dos de la Val d’Aran, dos del Pallars Sobirà, un del Pallars Sobirà, tres municipis de l’Alta Ribagorça amb vuit pobles, i cinc municipis d’Aragó amb una desena de pobles en què se celebra la festa.

Durant la reunió s’ha tancat la documentació que s’ha de presentar a la Unesco, incloent el dossier, les fotografies i l’audiovisual. Els punts forts de la candidatura són que la Unesco no té cap festa amb el foc com a element clau, que és una candidatura multinacional, que l’organisme acostuma a apreciar, i que té un origen molt antic (preromànic) però que en canvi s’ha conservat molt pura, tot i les diferents variants, i que se celebra en un lloc geogràfic i en unes dates concretes. De fet, l’alcalde de Vilaller i president de l’Associació Cultural de Municipis Fallaires del Pirineu, Joan Ramon Piqué, ha explicat que cada poble té els seus trets diferencials, depenent de si el centre de la festa és el foc de muntanya (com a la Val d’Aran o França), la baixada de falles o el foc de la plaça.

L’objectiu dels impulsors de la candidatura és, més que donar-li promoció turística, divulgar la festa, transmetre-la a les noves generacions i consolidar-la, i per aquest motiu els diferents territoris ja s’han compromès a prendre mesures de salvaguarda de la tradició. Algunes de les accions són el manteniment dels camins, evitar que urbanísticament es posi en risc la tradició o lluitar per disposar de les autoritzacions d’encesa de focs.

La candidatura s’ha pogut enllestir un cop superat ‘el gran problema’, que era la necessitat que tots els territoris reconeguessin o iniciessin el procediment per reconèixer la festa. La documentació serà presentada durant la darrera setmana de març a càrrec dels ambaixadors a la Unesco pels tres països, tot i que serà una candidatura d’Andorra, ja que cada país només en pot presentar una cada any. A partir d’aquí, fins al novembre o desembre la Unesco els pot demanar documentació complementària, i serà el novembre del 2015 quan s’escullin les candidatures.

TOTES LES NOTÍCIES