El termini perquè els establiments s’adapin a la llei de tabaquisme passiu es redueix a sis mesos

La Comissió Legislativa de Sanitat i Medi Ambient ha finalitzat aquest divendres al matí el treball de la proposició de llei contra el tabaquisme passiu ambiental. Entre els canvis més significatius acordats pels dos grups parlamentaris hi ha la reducció del període transitori per tal que els establiments puguin adaptar-se a la llei i habilitar les sales de fumadors si ho creuen convenient, que passa d’un any, tal com havia establert inicialment DA mitjançant una esmena, a sis mesos. Així ho ha explicat el president de la comissió, Xavier Montané, que ha indicat que de les onze esmenes de DA, deu han estat votades per unanimitat, i que de les dues esmenes presentades pel PS, una ha estat retirada perquè el seu contingut s’ha inclòs en una esmena de DA, i l’altra, que pretenia prohibir totalment que es fumi en els locals públics, no s’ha acceptat.

El president de la Comissió Legislativa de Sanitat i Medi Ambient, Xavier Montané, ha explicat que durant el debat de les esmenes han sorgit propostes noves dels dos grups parlamentaris per acabar de millorar el text, i és per aquest motiu que cinc esmenes del grup parlamentari demòcrata han estat transaccionades.

En aquest sentit, s’ha inclòs la definició de fumador passiu a l’article 1, tenint en compte que és la figura que pretén protegir la llei. En l’article 2, que detalla els espais on està prohibit fumar, s’han inclòs els recintes delimitats dels parcs infantils, les zones de jocs i els espectacles infantils, tal com demanava el PS en una de les seves esmenes. També s’ha millorat algun aspecte de les infraccions i les prescripcions, tot i que el règim sancionador s’ha deixat tal qual preveia l’esmena demòcrata.

Pel que fa a l’entrada en vigor de la llei, aquesta es manté quinze dies després que es publiqui al BOPA, tot i que s’ha decidit escurçar el període transitori, que DA havia fixat en un any, a només sis mesos. Montané ha indicat que creuen que amb sis mesos és suficient perquè els consta que el Govern té el reglament bastant avançat i es podrà aprovar abans dels tres mesos que marca la llei, i perquè entenen que encara que es fixi un període d’adaptació, un cop passat el termini sempre hi haurà la possibilitat que un establiment pugui decidir d’habilitar una sala de fumadors. Amb aquest canvi, els establiments privats hauran de prohibir fumar al cap de sis mesos de l’entrada en vigor de la llei, excepte en les zones de fumadors que decideixin habilitar.

Montané ha indicat que hi ha hagut molt bona voluntat entre els dos grups i ‘s’ha volgut buscar el màxim de consens i defugir de qualsevol ideologia política’ tenint en compte que es tracta d’una iniciativa popular i d’una qüestió de salut pública. Malgrat tot, el punt on no s’han posat d’acord és amb l’esmena socialdemòcrata destinada a prohibir fumar a tots els espais públics. El conseller demòcrata considera que es tractava d’una postura més radical i que no tenia gaire raó de ser ‘en el sentit que tampoc es podia dir que millorava la protecció del fumador passiu’.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *