En un recent informe del National Bureau of Economic Research (organització privada estatunidenca dedicada a la recerca en l’àmbit econòmic) titulat Further Evidence on the Global Declini in the Mental Health of the Young, queda revelat un preocupant vincle entre l’increment del temps que els joves europeus passen davant les pantalles, i la deterioració de la seva salut mental.
Per a la realització d’aquest estudi, s’han analitzat cinc països europeus (França, Alemanya, Itàlia, Espanya i Suècia) durant el període 2020-2023, comparant-los amb dades d’enquestes internacionals i específiques de cada país.
Abans de 2011, la salut mental seguia una relació curvilínia amb l’edat, on la mala salut mental mostrava una forma de ‘gep’ en funció de l’edat, i el benestar subjectiu una forma d’O. No obstant això, les dades recents indiquen que la mala salut mental ara disminueix de manera aproximadament monòtona amb l’edat, mentre que el benestar subjectiu augmenta.
Aquesta transformació notable en la relació entre l’edat i la salut mental sembla haver començat al voltant de 2011, coincidint amb el ràpid increment en l’ús d’Internet en general i els telèfons intel·ligents en concret.
L’informe se centra en la correlació entre el temps que les persones passen davant de les pantalles, i el seu estat de salut mental. Utilitzant dades del panell europeu “Menja-Here” i enquestes de l’International Social Survey Program (ISSP), els investigadors van trobar que els joves amb pitjor salut mental passen més temps enfront de les pantalles, sigui en els seus telèfons intel·ligents o altres dispositius com a ordinadors o tauletes tàctils.
Aquesta conclusió és significativa, ja que el present estudi ha estat un dels primers a utilitzar dades de panell per a rastrejar la relació entre el temps de pantalla i els canvis en la salut mental. A diferència d’estudis anteriors que utilitzaven indicadors de baix ús d’Internet, aquest ressalta la importància de considerar el temps d’ús de les pantalles en l’avaluació de l’impacte de les tecnologies digitals en la salut mental.
Els resultats mostren que un 25% de les dones joves i un 22% dels homes joves presenten símptomes de depressió moderada a severa, mentre que un 13% de les dones joves i un 9% dels homes joves han sofert d’ansietat severa. Aquests números són considerablement més alts que els observats en grups de major edat, suggerint que els joves són particularment vulnerables als efectes negatius de l’excessiu temps passat davant d’una pantalla.
A manera de conclusió, el mateix informe posa en relleu la necessitat urgent d’investigar més a fons el potencial vincle causal entre el temps de pantalla i la deterioració de la salut mental en els joves; malgrat que no es pot establir una causalitat directa, l’associació entre aquests factors és clara i preocupant. Els autors adverteixen contra la simplificació de la relació entre tecnologia i salut mental, assenyalant que la disponibilitat de connexió a la xarxa i un ús esporàdic de les pantalles, no capturen adequadament l’impacte de l’ús intensiu dels dispositius electrònics que posseeixen accés a la xarxa.
L’informe conclou que els joves, especialment les dones joves, estan experimentant una deterioració significativa en la seva salut mental en relació amb l’augment del temps de pantalla des de 2011. Aquesta tendència global destaca la necessitat de polítiques i estratègies per a mitigar els efectes negatius de l’ús excessiu de la tecnologia, i promoure un entorn digital més saludable per a les noves generacions.
Per Tecnonews