Després d’uns anys d’interrupció, degut a la pandèmia del COVID-19, AUTEA reprèn el format de les Jornades AUTEA, un esdeveniment formatiu dirigit a professionals i agents socials que tenen relació amb les persones amb TEA i també a les famílies.
Segons expliquen des d’AUTEA, els estudis internacionals diuen que, en les noies, el 70% dels casos no s’arriba a diagnosticar mai. L’entitat Autismo España, en el marc de l’estudi sociodemogràfic que desenvolupa des del 2015, estableix que el 81,43% de les persones diagnosticades amb TEA són homes i el 18,53% són dones.
“Avui, per cada quatre nois diagnosticats amb TEA hi ha una noia. Elles s’escapen del diagnòstic camuflant els senyals i controlant els símptomes”, assenyalen des d’AUTEA.
Andorra no es aliena a aquesta realitat, i a petició de diverses famílies associades, de dones recentment diagnosticades de TEA i de professionals de Salut Mental del SAAS, AUTEA oferirà el divendres 19 de maig, a la sala d’actes de l’escola Sant Ermengol d’Andorra la Vella, una formació específica, amb professionals experimentats en el diagnòstic i tractament del TEA Femení, amb l’objectiu d’oferir més eines per a la detecció en l’edat primerenca el diagnòstic en les nenes, les adolescents i les dones.
Les III Jornades comptaran amb la participació de dues psicòlogues especialitzades en TEA femení de l’Institut Global d’Atenció Integral del Neurodesenvolupament de Barcelona. La psicòloga, Laia Peran, a la ponència “Perspectiva de gènere en l’autisme”, explicarà les diferències en el diagnòstic dels nois i de les noies, les àrees on es troben els principals reptes i parlarà també de la identitat de gènere.
La també psicòloga d’IGAIN, Rebeca Sevilla, centrarà la seva ponència en els problemes de salut mental i de benestar emocional que poden desenvolupar les joves i dones amb TEA. Participarà, també, Mar Paredes, una dona de 27 anys que explicarà el seu procés fins arribar al diagnòstic als 25 anys. I tractarà aspectes que considera importants a tenir en compte per a entendre l’enfoc de les dones TEA i sobre els tipus de recursos necessaris a oferir per part de les associacions.
I, per a explicar la situació avui a Andorra i els recursos que s’estan oferint al país, les Jornades comptaran amb la participació en una mateixa ponència de la psiquiatra infanto-juvenil del SAAS, la Dra. Maria Giró, de la psicòloga Infanto-juvenil, Silvia Pascal i de la directora tècnica d’AUTEA, la neuropsicòloga, Carolina Pastor.
Les Jornades les tancarà la presidenta del Col·legi de Psicòlegs d’Andorra, la psicòloga Silvia Palau.
L’aforament és limitat i des d’AUTEA es convida a totes les persones interessades a inscriure’s al correu correuautea@gmail.com .
Aquestes III Jornades AUTEA compten amb el patrocini del Ministeri d’Afers Socials, Joventut i Igualtat i amb la col·laboració del SAAS, d’IGAIN, de la SAC, de l’institut Andorrà de les Dones, del Col·legi de Psicòlegs d’Andorra, del Col·legi Sant Ermengol i d’Autea Alt Pirineu.
L’any 2019 l’associació va oferir el primer programa, Grup Jove, que ofereix suport a joves d’entre 17 i 30 anys amb dificultats en la interacció social i la comunicació. L’any següent, al 2020, l’associació va engegar un programa d’atenció centrada en la família i en el seu infant amb TEA, el programa Suport a casa de 6 a 9 anys, una intervenció naturalística i ecològica desenvolupada a la llar de l’infant, que aquest 2021 ha ampliat la franja d’edat fins a 12 anys. I també aquest 2021 l’associació ofereix el nou programa, Alevins, de suport a adolescents amb TEA de 12 a 16 anys que com els usuaris del programa Grup Jove, tenen dificultats en la comunicació i la interacció social.
Tots els programes es coordinen amb diferents entitats, com el departament de Salut Mental del SAAS així com amb els professionals dels centres educatius als que assisteixen els infants, adolescents i joves.
Des d’AUTEA ressalten la importància de poder treballar de forma coordinada amb els usuaris, les famílies, els professionals referents, així com els professionals dels centres educatius, ja que permet garantir una major eficàcia dels recursos.
Per a finançar aquests programes l’associació ha comptat amb aportacions de particulars, d’entitats esportives i socials del país, del Ministeri d’Afers Socials, Igualtat i Joventut i de les famílies usuàries.
L’associació s’espera poder seguir comptant amb la col·laboració i suport de la societat civil i administracions per a garantir la continuïtat dels programes.