El PS veu la sentència del TC com l’oportunitat de buscar consens

El Partit Socialdemòcrata (PS) considera que la sentència del Tribunal Constitucional que tomba una part important de la Llei de transferències presenta una doble oportunitat. Per una banda, la de treballar per buscar un text amb un ampli consens, tal com seria necessari segons la resolució de l’òrgan judicial. Per l’altra, la de reconduir el greuge que el model impulsat pel Govern demòcrata i ara anul·lat suposava per parròquies com Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i Sant Julià.
Així ho han defensat els consellers generals Pere López i Gerard Alís durant una roda de premsa, on han valorat les conseqüències de la decisió del TC que, han alertat, són més importants del que s’ha volgut fer creure per part de Govern i de DA. El parlamentari lauredià ha explicat que “aquesta sentència és l’oportunitat de reconduir el greuge de la llei amb les tres grans perjudicades, tornant a treballar el text de manera consensuada”. Així, ha volgut remarcar que a la resolució “es reconeix que, en ser una llei qualificada, l’esperit és que es requereix una àmplia majoria i un gran esforç per fer consens, que no hi va ser”.
Alís ha lamentat que en la negociació per la reforma comunal, “el que es volia era fixar una xifra per les transferències i després fer un Excel perquè el resultat sigui més o menys el que hi havia, tot i que havia parròquies que sortien perjudicades”. I, així, “un cop Govern va veure que tenia el suport per fer passar les lleis, es va tancar el diàleg” quan, al seu entendre, “lleis d’aquest calat requereixen un consens important i anar més enllà d’un resultat ajustat”, posició ara defensada pel TC.
Des del PS s’ha lamentat que executiu i DA hagin rebut la sentència amb satisfacció, malgrat que suposa, en realitat, un fort cop. “No hi ha precedents que el TC tombi una llei qualificada; és important”, ha remarcat López, per després retreure “una forma de fer poc seriosa per part de Govern quan es fan afirmacions com aquestes”, ja que “el que el tribunal ha dit és que hi ha una assignació arbitrària de recursos públics amb criteris que no són els adequats”.
El conseller general també ha posat en relleu que la sentència afecta a una xifra de diners molt més important que la que s’ha indicat des del Govern. Així, els criteris anul·lats representen pels anys 2018 i 2019 4,4 milions d’euros, però aquesta quantitat s’incrementarà a entre 7,3 i 7,4 a partir del 2020, fet que suposa “un impacte més significatiu”, del 13% del total de les transferències. “L’impacte quantitatiu tampoc es pot menystenir de cap manera. El Govern no pot donar xifres que no són correctes”, ha denunciat López, per a qui la resolució “és un cop polític” a l’executiu demòcrata alhora que “una oportunitat per introduir criteris reals d’assignació de competències, com el de població o xarxes proposats per nosaltres en la primera fase de negociació”. A la vegada, ha advertit que “fer una aproximació perquè el resultat sigui el que hi havia abans seria fer cas omís a la sentència, buscar una fórmula d’esquivar-la i no entendre la importància real que té”.
Justament, aquest dimecres alguns mitjans han publicat una nova distribució que seria la que estaria treballant Govern per modificar la llei. La idea, però, no convenç el PS. “Sembla que hi ha un repartiment ja preparat, però no hi ha voluntat d’arreglar el tema. Estem en una situació similar o pitjor i Andorra la Vella, Sant Julià i Escaldes tornen a sortir com a les més perjudicades”, ha apuntat Alís, ja que “no respectem els criteris de fer un repartiment més igualitari on es tinguin en compte les despeses associades a les competències”. Per tant, “tornem a perjudicar les parròquies només per complir la papereta i no anem al fons de l’assumpte”.

TOTES LES NOTÍCIES