El PS retreu a Govern la manca de “voluntat de diàleg” amb els sindicats

Text i foto: PS

Membres del comitè executiu i conseller generals del Partit Socialdemòcrata (PS) han mantingut aquest dimecres una reunió amb dirigents dels diferents sindicats de la Funció Pública. L’objectiu de la trobada ha estat escoltar la postura dels representants dels treballadors de l’administració en relació a la reforma que preveu tirar endavant el Govern mitjançant un projecte de llei que han de tramitar properament al parlament.

Des del PS s’ha volgut insistir de forma especial en el fet que una modificació legislativa d’aquesta importància, igual que succeeix amb el paquet de lleis laborals presentat pel grup demòcrata, hauria d’haver partit des de la base del “diàleg” amb els col·lectius afectats i havent assolit un consens que, però, no existeix. De fet, la sensació que es té és que la capacitat o la voluntat de negociació amb treballadors tant del sector públic com del privat per part de l’executiu que encapçala Toni Marti ha estat nul·la.

En el cas de la reforma de la Funció Pública, aquesta forma de fer contrasta fortament amb l’emprada pels socialdemòcrates quan estaven a Govern. Llavors, es van realitzar nombroses reunions amb els sindicats de les quals van sorgir 33 acords que havien de servir com a base de la nova llei que, finalment, no es va poder realitzar per la convocatòria de noves eleccions. Una feina que, a més, el Govern de DA no ha volgut aprofitar ara.

Els representants del PS, en canvi, han volgut escoltar quina és la postura dels diferents sindicats de la Funció Pública de cara al treball parlamentari de presentació d’esmenes que caldrà fer a la llei, entre les quals de ben segur hi haurà una a la totalitat. De fet, un dels punts que s’ha volgut traslladar és remarcar que els socialdemòcrates són l’única formació que està fent una oposició real a aquestes reformes. Així, s’ha recordat que els consellers generals del PS van ser els únics que van votar en contra de la presa en consideració del paquet de lleis laborals i s’ha avançat que la voluntat és expressar un clar rebuig a una nova llei de la Funció Pública que no ha estat tancada amb el consens necessari dels treballadors de l’administració.

Durant la reunió, també s’ha apuntat la preocupació pel que poden comportar aquests quatre textos pels assalariats andorrans, siguin del sector públic o del privat. En aquest sentit, s’ha coincidit amb els sindicats en què tots ells poden suposar important retallades de drets i de condicions laborals de bona part dels treballadors del país.

Un darrer punt tractat durant la trobada ha estat la preocupació pel fet que des de DA s’hagi optat per fer desaparèixer la figura de funcionar de bona part de l’administració, quedant vigent únicament en certs departaments i cossos especials. Així, s’ha posat en relleu que aquesta consideració especial té molta importància, ja que garanteix el manteniment dels serveis públics amb independència del color polític del Govern. Des del PS es considera necessari valorar els riscos i inconvenients que pot suposar no tenir ni estabilitat laboral ni protecció legal per part dels treballadors públics.

 

Gili reclama a Govern informació sobre la situació laboral al servei d’urgències

La consellera general del Partit Socialdemòcrata (PS) Rosa Gili ha tramitat una sèrie de preguntes escrites perquè Govern expliqui quina és la situació al servei d’urgències de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell. La parlamentària ha posat en relleu “la preocupació” que generen les queixes fetes públiques pels mateixos empleats del centre sanitari en relació a la important manca de personal que pateix un departament que “és essencial” pel país, com ha volgut remarcar.

En l’escrit tramitat aquest dimecres a Sindicatura, la política escaldenca recorda “la carta signada per metges i professionals del servei (…) en la qual exposen la seva preocupació per les condicions en què treballen”. Així, remarca, “denuncien una important manca de personal que fa que la plantilla real estigui molt per sota de la que seria necessària” i que “això provoca que (…) hagin de cobrir aquesta mancança realitzant jornades laborals molt per sobre de les habituals”. Aquest fet, alerta, “pot afectar de forma important la qualitat d’un servei tan essencial”.

Per aquest motiu, la consellera general formula diferents preguntes a Govern. En primer lloc demana saber “quin és el nombre actual de treballadors del servei” i “quins efectius serien necessaris” per cobrir-lo “amb plenes garanties”. També vol que se l’informi de l’evolució d’aquestes dues dades (empleats i recursos necessaris) els darrers cinc anys.

Gili pregunta també pels “motius que expliquen el dèficit de metges” i per “quines mesures s’han pres per mirar de solucionar” la situació, així com les engegades per “mirar de garantir la cobertura del servei”. Una altra de les qüestions formulades fa referència a la “mitjana d’hores de treball mensuals dels metges d’urgències” i vol poder comparar-la amb aquella que “hauria de ser en cas de tenir coberts tots els facultatius necessaris”.

La consellera socialdemòcrata també demana saber les baixes produïdes els darrers anys i els seus motius. Per últim, pregunta quina és la mitjana d’hores d’espera dels pacients que fan ús del servei” i “quina ha estat l’evolució d’aquesta dada en els darrers cinc anys”.

Gili ha explicat que des del PS “estem preocupats per la situació del servei d’urgències”, el qual, recorda “és essencial; només en tenim un i és important que funcioni bé”. La consellera general deixa clar que “no entenem que s’hagi pogut arribar fins aquí i volem saber les explicacions de demòcrates en relació a aquests fets”.

TOTES LES NOTÍCIES