El Partit Socialdemòcrata considera que l’augment de l’Índex de Preus del Consum (IPC) que haurien de rebre les persones que perceben una pensió de jubilació i actualment no viuen a Andorra sigui del 4,6% i no del 3,4% que estableix la mitjana europea. Així ho han exposat aquesta tarda de dilluns en una roda de premsa la primera secretària del partit, Marta Pujol, i el vocal al Comitè Executiu, Gerard Alís, els quals han celebrat que el copríncep francès hagi considerat, tal com va manifestar el Grup parlamentari socialdemòcrata a la Comissió pertinent del Consell General i a la sessió de debat, que la mesura de deixar sense apujar les pensions d’aquestes persones era “discriminatori i inconstitucional”.
Des del PS s’ha argumentat que el lloc de residència de les persones jubilades no pot ser una raó de discriminació “perquè són pensions contributives i tothom ha cotitzat a la CASS el mateix percentatge del salari” i s’ha fet èmfasi en què són unes 5.000 les persones que estan perjudicades per la decisió que van aprovar tots els grups parlamentaris, a excepció dels socialdemòcrates. En aquest sentit, Pujol ha subratllat que l’aprovació i l’augment de l’IPC a les pensions de jubilació de no residents al Principat es produeixi “el més aviat possible” i no s’esperi fins al juliol per a fer-ho, tal com va declarar la setmana passada el síndic general als mitjans de comunicació.
A la sessió del passat 1 de febrer, en el marc de l’examen i votació del Projecte de Llei de Pressupost per a l’exercici del 2024, el conseller general Pere Baró va manifestar públicament que el PS estava en contra de l’esmena presentada pels grups de la majoria, la qual excloïa les persones jubilades que viuen fora d’Andorra de l’augment de l’IPC a les seves pensions, i que va ser l’única formació parlamentària que va mostrar el seu posicionament contrari a aquesta en considerar-la “discriminatòria” i que “pot incomplir un tractat internacional”. Així mateix, els socialdemòcrates es van quedar sols en el reclam de reobrir dita esmena, ja que cap altre grup parlamentari de l’oposició ni el conseller general no adscrit hi van estar d’acord.
El conseller general també va lamentar no poder dur al Tribunal Constitucional dita esmena -perquè per a fer-ho cal un mínim de cinc consellers generals i els socialdemòcrates en tenen tres- i va animar a les formacions parlamentaries que conformen l’oposició i al conseller general no adscrit a donar el seu suport per a poder tirar-ho endavant, tot i que no va rebre el vistiplau per part de cap d’ells.
No ha estat fins a l’avís del copríncep francès que “la majoria s’ha fet enrere i ha de modificar dita esmena. Un fet que des del PS celebren, però lamenten que s’hagi de fer a correcuita i que s’hagi de fer així per no haver escoltat les demandes que els socialdemòcrates els havien fet prèviament”.