El PS qualifica de “desastrosa” la gestió dels fons de reserva

El conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS) Pere López ha criticat amb duresa la gestió que s’està fent al Fons de Reserva de Jubilació (FRJ). El parlamentari no s’ha mossegat la llengua a l’hora de qualificar-la “d’absolutament desastrosa”, a partir de l’anàlisi de l’escassa informació que s’ha rebut després de les demandes fetes el passat abril amb la intenció de poder esbrinar el motiu de les importants pèrdues sofertes pel fons entre el segon i el tercer trimestre del 2015. El president del grup mixt, justament, també ha lamentat la “reticència” a facilitar aquestes dades que ha quedat, al seu entendre, en evidència amb la petita part de la documentació facilitada.

López ha recordat que un cop comprovada la davallada del FRJ produïda en el tercer trimestre del 2015, ja es va fer una pregunta escrita –al gener- que “la CASS no respon”. A l’abril, i vista aquesta manca de contesta, es va optar per formular fins a tretze demandes d’informació on es reclamaven dades concretes de tots els productes on hi havia inversions, la seva qualificació o la rendibilitat en diferents períodes temporals. Quan ja han passat dos mesos del venciment del termini per rebre la documentació sol·licitada –reglament en mà, finalitzava el 26 de maig-, el conseller general només ha pogut accedir a tres de les respostes sense que, a més a més, estiguin completades al cent per cent. Dues d’elles fan referència al tercer trimestre del 2015 i l’altra, aquesta sí contestada a temps, desgranava les aportacions fetes al fons en els darrers anys provinents dels excedents de la branca de jubilació.

“La documentació lliurada és absolutament insuficient”, ha denunciat el parlamentari, que ha volgut posar diversos exemples per argumentar aquesta afirmació. En primer lloc, de més del 60% dels productes que componen el fons, no es facilita la qualificació creditícia, informació que, ha remarcat, “és essencial”. Això representa el 35% del valor de les reserves de jubilació. Encara més greu és que aquesta dada tan important falti en 47 dels 50 valors que més pèrdues tenen en el trimestre. López ha remarcat que els productes sense aquesta indicació de ràting van acumular entre juliol i setembre de 2015 pèrdues per valor de 21,7 milions d’euros, quan el total de davallada va ser de 21,9.

A més, López ha volgut remarcar que en la documentació “hi ha una certa queixa, gens velada, sobre el fet que haguem sol·licitat la informació”, un fet que, no ho ha amagat, “ens ha deixat astorats”. Malgrat que la documentació rebuda és incompleta, el conseller general ha apuntat que “el nombre de preguntes que surt és molt gran”. La primera fa referència al seguiment de l’evolució del FRJ que fa la parapública. “Quan la CASS ens diu que ha hagut d’elaborar ara aquesta informació, a demanada nostra, ens preocupa molt perquè voldríem saber com es preparen els informes trimestrals, quina informació es rendeix davant el consell d’administració i basant-se en què s’envien els informes trimestrals al Consell General”, ha manifestat.

Una vegada més, López ha lamentat que “constatem una resistència més que evident dels gestors a donar-nos la informació”, dades que, ha recordat, “no són menors” perquè fan referència a la guardiola que ha de proveir les futures pensions dels ciutadans. Per això, ha avançat que “ho posarem en coneixement de la junta de presidents” a l’espera que es prenguin les mesures escaients.

El parlamentari socialdemòcrata ha explicat també que l’anàlisi de la documentació facilitada provoca “dubtes importants” sobre “el rendiment d’algunes inversions”. En aquest sentit ha posat “dos exemples concrets” amb “un producte que perd 200.000 euros en tot just sis dies” i un altre que “genera ell sol pèrdues d’un milió d’euros amb una rendibilitat negativa del 48%”. En tots dos casos, ha remarcat, “no hi ha indicació del ràting”. López ha indicat que “són percentatges de pèrdues que, amb un mandat que per definició, ha de ser conservador, sobta molt que es puguin produir”

El parlamentari ha recordat que tota aquesta situació s’està donant justament quan, ara, la gestió del fons de reserva es fa amb un ens específic que, ha puntualitzat, no va tenir el suport en la seva creació del PS. “L’argument era que tindríem una gestió professional i ens sembla que està sent absolutament desastrosa”, ha lamentat. “O bé el seguiment que es fa és insuficient. O si s’està fent, no es vol facilitar als consellers i se’ns hi nega l’accés”, ha conclòs.

Text i foto: PS

TOTES LES NOTÍCIES