“El porquet”

Coberta del llibre infantil "El porquet"
Coberta del llibre infantil “El porquet”

Títol: El porquet
Escriptor: Arnold Lobel
Il·lustrador: Arnold Lobel
Traducció: Marta Borràs
Editorial: Kalandraka
Pàgines: 70
Edat: Primers lectors

Són tan remarcables les obres de l’autor americà Arnold Lobel (1933-1987) que no paren de traduir-se a innombrables llengües i reeditar-se arreu del món. Cal agrair la tasca de l’editorial Kalandraka d’oferir en català alguns dels grans clàssics del llibre per a infants.

De Lobel, més que destacar-ne alguna obra, s’hauria de destacar l’obra completa. La major part de les seves produccions han esdevingut referents. Però posats a oferir algun exemple, es poden destacar els reculls d’històries d’en Gripau i en Gripere, que representen una descripció detallada i alhora subtil del que és i significa l’amistat, o bé els contes, amb un to filosòfic, de Mussol a casa, recomanables per a persones de totes les edats.

El porquet és un conte, un llibre àlbum de mida petita que aparentment no té la transcendència en el contingut d’obres com les que he citat anteriorment, ni tampoc el to una mica melancòlic d’algunes d’aquestes peces. Narra una aventura de bo de bo, un periple que neix de l’enfadada d’un porquet perquè els amos li han netejat la porquera, el seu espai vital. És una història amb una estructura de conte molt clara —inici, nus i desenllaç—, un viatge iniciàtic que fa créixer i madurar els protagonistes i adonar-se d’allò important per a cadascú, del respecte envers els altres. La transcendència que anomenava abans no és tan clara com en altres casos, però un cop hi entrem a fons, masteguem la història, s’hi va descobrint.

D’El porquet, se n’ha de remarcar l’excel·lència de la traça de l’autor que hi ha al darrere, que queda també reflectida en aquest cas; un cert to d’humor; la frescor i el dinamisme que desprèn la història, i especialment l’excel·lent diàleg entre el text i la imatge, amb algunes dobles pàgines realment memorables. També destaca el fet que, essent una obra del 1969, el pas del temps no ha afectat gens el contingut ni el desenvolupament de la història, si bé les il·lustracions tenen una atmosfera i un to d’antany.



Pep Molist / Clijcat / Faristol

[do_widget id=category-posts-pro-64]